Da li je moguć kiparski scenario na bosanski način?

Bosna i Hercegovina
Da li je moguć kiparski scenario na bosanski način?

Ekonomistica Svetlana Cenić u Pressingu N1 govorila je o utjecaju Kine, te kako bi "kiparski scenario" mogao izgledati na bosnski način. Također, prokomentarisala je i jednu od izjava Milorada Dodika koji je rekao da ukoliko Donald Trump ponovo bude predsjednik SAD-a, RS će krenuti put samostalnosti.

Cenić je potvrdno odgovorila na pitanje da li su Aleksandar Vučić i Viktor Orban kineski vazali u regiji.

“Na neki način da. Orban prije Vučića koji sad ide tim ubrzanim putem a Orban da. Čak i neke kineske velike korporacije su premjestile sjedište u Mađarsku pa neko tamo otvaranje fakulteta, instituta. Oni se svi uzdaju u Kinu a zaboravljaju jednu stvar Kina je ogromna zemlja koja zna samo svoje interese i služi svojim interesima”, rekla je ona.

Prema riječima Cenić, još nije utvrđena tačna podjela istoka i zapada.

“Još nije došlo do te podjele. Još nisu iscrtane te granice jer one su narušene hajde na stranu padom berlinskog zida i ono što je bio dogovor sa Rusijom dokle će ići širenje NATO-a pa se to prekršilo”, istakla je Cenić.

Kiparski scenario u BiH
Mnogi ukazuju da se u BiH sprema “kiparski scenario” a Cenić na to ima i određena pitanja.

“Na bosanski način malo teže zato što su granice entiteta tako napravljene. Kome će dodijeliti Brčko? Da bi došao do Beograda ako ga ne prizna, a otcjepi se. Ako ostane unutar BiH pa su to dva, šta? Istočni i zapadni kako bi nazvali entitet. Granice su tako vijugave. Tu je pitanje da li bi došlo do prekrajanja granica i kome je u interesu da na takav način rješava problem regije”, objasnila je Cenić.

Kada je riječ o najavama Dodika da bi ukoliko Trump ponovo bude američki predsjednik RS bi krenula u secesiju, Cenić je podsjetila da je upravo Dodik završio na “crnoj listi” za vrijeme Trumpovog mandata i da se politika SAD ne mijenja kako prolaze predsjednici već je ona konstantna.

Ne propustite