Jednostavni i učinkoviti sirupi protiv kašlja od samo tri sastojka

Porodica i zdravlje
Jednostavni i učinkoviti sirupi protiv kašlja od samo tri sastojka
.

Vjerovatno će vam se činiti odbojna ideja da pomiješate med i luk za liječenje kašlja, posebice ako tražite nešto protiv dječjeg kašlja, no nemojte odmah odbaciti ovu kombinaciju. Itekako je učinkovita.
 

Ljeto je iza nas, a pred nama je vrijeme kada se kod mnogih pojavljuje kašalja, posebice kod djece.
On može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama, a uz njega mogu ići i drugi neugodni simptomi poput začepljenog nosa, bolnog grla, osjećaja slabosti, povišene temperature. 
Ako tražite lijekove iz narodne medicine koji će pomoći u liječenju kašlja, imamo recepte. Koristite samo organske proizvode za koje znate da nisu miješani s nečim (med) ili prskani pesticidima (limun, lovor).
Med, luk, limun
Vjerojatno će vam činiti odbojna ideja da pomiješate med i luk za liječenje kašlja, posebice ako tražite nešto protiv dječjeg kašlja, no nemojte odmah odbaciti ovu kombinaciju. Itekako je učinkovita. 
Narežite  250 grama svježeg luka i stavite u lončić od nehrđajučeg čelika, nikako ne od aluminija. Dodajte oko 125 grama meda, da prekrije luk i stavite na laganu vatru. Kad med postane tekući, smanjite vatru tako da se lagano podgrijava i da se ljekoviti sastojci iz luka puste u med. Zagrijavajte poklopljeno da ljekoviti sastojci ne ispare nego ostanu u medu. Svakih par minuta je potrebno maknuti lončić s vatre, brzo promiješali sirup kako ne bi zagorio. Zato pazite da sve radite na slabijoj vatri.
Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku. U mlaki sirup dodajte kašiku limunova soka. 

Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Za djecu do 10 godina: 1 čajna kašika, za starije od 10 godina jedna supena kašika je doza. 
Savjet : Po želji možete dodati u sirup ( prije zagrijavanja) i kašiku češnjaka (može i u prahu) koji olakšava bol, 1 do 2 kašike brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo, 1 do 2 kašike svježe narezanog korijena đumbira koji pospješuje cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa te 1 do 2 kašike korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj. Pazite da ukupna količina ovih dodataka ne bude veća od dvije žlice ukupno. 

sl2

Med, kokosovo ulje, limunov sok
150 ml meda, 50ml kokosovo ulja (ako nemate kokosovog ulja onda možete koristiti maslinovo ulje), 50 ml svježeg iscjeđenog soka od limuna pomiješajte u loncu i grijte do vrenja te maknite s vatre. Dobivenu smjesu čuvajte u hladnjaku, a možete je koristiti tijekom tri tjedna. Uzimajte po jednu kašiku sirupa tri puta na dan. 
Čaj od lovora
Listovi lovora bogati su mineralima poput kalija, bakra, mangana, kalcija, željeza, cinka, magnezija, selena te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te normalan rad živaca i mišića. Odličan je izbor i za liječenje probavnih i kardiovaskularnih problema, pomaže kod gihta i reume te kod nervoze i nesanice. Koristi se i za inhalaciju, jača imunitet, čisti dišne puteve, ublažava kašalj, globolju i bronhitis.  
Tri svježa ili suha lovorova lista natrgajte na manje komade i prelijte s 2,5 dcl vode. Kuhajte 10 minuta, a zatim ostavite 10 minuta poklopljeno. Procijedite, u mlaki čaj dodajte kašiku limunovog soka i dvije kašike meda. Pijte kroz dan 2-3 šoljice čaja. 

Ne propustite