LOŠE NAVIKE ODGOJA DJETETA KOJIH BISTE SE TREBALI RIJEŠITI: Zapamtite, ovo samo stvara KONTRAEFEKAT!

Porodica i zdravlje
LOŠE NAVIKE ODGOJA DJETETA KOJIH BISTE SE TREBALI RIJEŠITI: Zapamtite, ovo samo stvara KONTRAEFEKAT!
.

Koliko često ste čuli da loša djeca dolaze od loših roditelja? Činjenica je da postoji nekoliko znakova lošeg roditeljstva. U stvarnom svijetu naša djela govore više od riječi. Stav, pogledi, ciljevi i perspektive djeteta ovise u velikoj mjeri o tome šta on ili ona uči od svojih roditelja. U ovom članku, mi ćemo pogledati neke loše navike u koje roditelji padnu, često ne znajući to.

1. Nedostatak pravila

1-31

Kuća bez pravila će imati djecu koja žele da učine sve što im je volja. Kuće sa roditeljima koji imaju zauzet život često zaborave da postave pravila za svoju djecu. Važno je za djecu da prate skup pravila da ih disciplinuju i da ostvare ono što je dobro i loše. Kada djeca krše pravila, pobrinite se da vrlo jasno komunicirate o posljedicama.

2. Kazna – usmeno ili fizički

dijete1

Roditelji često daju oduška prema svojoj ljutnji na svoju djecu, a ne shvataju da takve akcije mogu djeci trajno naneti psihološku štetu. Tjelesno kažnjavanje djece nije preporučljivo, jer bi im se to moglo obiti o glavu. Ako vrištite na vašu djecu zbog malih grešaka, oni mogu postati vrlo agresivni. Takva djela će učiniti da vaše dijete izgubi povjerenje i razvije kompleks inferiornosti.

3. Ne provodite dovoljno vremena s djecom

 

Istina je da su djeca jako sretna kada im kupite poklone i grickalice. Ali, oni će očekivati ​​da komunicirate sa njima redovno da vam pričaju o svojim iskustvima svakodnevno. Trošenje kvalitetnog vremena je važan dio roditeljstva, jer bi djeca trebala utješne riječi njihovih roditelja i zagrljaj kada su zbunjena. Klinci kojima se ne daje dovoljno pažnje se ponašaju na čudan način, samo da bi privukli pažnju.

4. Maltretiranje drugih

 

Djeca imaju naviku da vas posmatraju i na taj način komuniciraju sa drugima. Dakle, jako je važno za vas da se prema starijima odnosite s poštovanjem, razgovarajte sa svojim supružnikom s ljubavlju i izrazite svoju zabrinutost kada je član porodice bolestan. Kada roditelji govore loše o drugima, prirodno je da dijete veruje u to kao prihvatljivo ponašanje i pokazuje slično ponašanje prema drugima.

5. Biti vrlo zaštitni

 

Neki roditelji imaju tendenciju da prikriju greške svog djeteta, što daje djeci sigurnost da će njihove greške biti prikrivene svaki put. Kada štitite djecu za greške koje prave, na kraju se oni neće osećati loše zbog svoje greške i očekivati će od vas ​​da ih prikrijete. Dozvolite vašoj djeci da prave greške, ali se uzdržite od zaštite njihovih grešaka.

6. Favorizovanje nekoga

 

Kada roditelji imaju omiljeno dijete, oni imaju tendenciju da razlikuju djecu tako što  češće kažnjavaju ili nagrađuju drugo dijete i to će ostati urezano u djetetov um zauvek. Takve aktivnosti će nagnati dijete da počne da vas mrzi. Klinci, koji su pretrpjeli favoriziranje u svojim mlađim godinama često su ogovarali njihove roditelje nakon odrastanja. Pobrinite se da ne upoređujete svoje dijete sa njihovim braćom ili sestrama, jer bi to moglo imati negativne reakcije kasnije.

7. Vrijeđanje u javnosti

7-5-768x532

Neki roditelji mogli označiti svoju djecu kao glupe ili lijene i prozvati ih takvim imenima na javnim mjestima slučajno, što može povrijediti njihovu djecu i smanjiti njihov nivo samopoštovanja. Slično tome, kritikujući njihove napore, vaša djeca razvijaju ljubomoru i preziru drugu djecu. Pobrinite se da ne zadirkujete ​​svoju djecu u javnosti i izbjeći ćete nenamerne negativne kritike, jer to može učiniti da vaša djeca izražavaju depresivno ponašanje.

8. Razmažena djeca

8-22

Ako ste mislili da ako razmazite vašu djecu, da je to onačin izražavanja vaše ljubavi, sjetite se da je to jedan od prvih znakova lošeg roditeljstva. Kada roditelji ispune svaku želju svojeg djeteta, nikada ih nećete naučiti vrijednostima novca. Oni će takođe očekivati ​​da im kupite sve što traže i stvoriti će veliku frku kada kažete “Ne”. Naučiti ih vrijednostima novca da se upoznaju da ga moraju koristiti mudro i da se više fokusiraju na uštedu novca.

9. Previše mješanja

 

Neki roditelji ometaju djecu puno pokušavajući riješiti svaki problem koji je njihovo dijete stvorilo. Roditelji moraju shvatiti da se tako ograničava mogućnosti društvenog razvoja njihove djece. Roditelji moraju da se uzdrže od ovog lošeg znaka roditeljstva, jer će napraviti djecu zavisnim od njih i oni neće uspjeti u konkurentnom svijetu nakon odrastanja. Pustiti djecu da se nose sa problemima samo će pomoći u poboljšanju njihovih sposobnosti.

10. Nedostatak povjerenja

 

Važno je da roditelji imaju neki nivo povjerenja u svoju djecu. Prirodno je da se  vaši susjedi ili djeca u školi žale na vašu djecu Ali, verujući u ono što drugi kažu o vašoj djeci će stvoriti utisak u glavama vaše djece da im ne vjerujete. Takođe šaljete signale da vaše dijete misli da je on ili ona lažov ili varalica u vašim očima. Da biste spriječili vašu djecu od razvijanja osjećaja nesigurnosti, pitajte svaku stranu za objašnjenje prije donošenja odluke.

Ne propustite