KATASTROFALNO ŠIRENJE KOLERE U JEMENU: Bolnice uništene, humanitarna pomoć bolkirana ( UZNEMIRUJUĆA SNIMKA)

Svijet
KATASTROFALNO ŠIRENJE KOLERE U JEMENU: Bolnice uništene, humanitarna pomoć bolkirana ( UZNEMIRUJUĆA SNIMKA)
.

Kolerom zaraženo više od 425 000 ljudi, a Velika Britanija i SAD odigrali su "ključnu ulogu" u stvaranju uvjeta za katastrofalno širenje kolere u Jemenu, objavili su autori pisma u The Lancetu.
 
Analiza istraživača iz londonskog sveučilišta Queen Mary otkrila je da do osam od deset smrti uzrokovanih kolerom dolazi u područjima pod kontrolom pobunjenika, odnosno šijitske manjine Hutija.
 
Pobunjenici su meta dvogodišnje vojne kampanje koalicije koju predvodi Saudijska Arabija uz logističku i političku podršku SAD-a i Velike Britanije. Britanske tvrtke i dalje prodaju oružje Saudijskoj Arabiji, unatoč sve većoj zabrinutosti zbog civilnih žrtava.

kolera
 
Uništili su bolnice i vodovod, blokiraju humanitarnu pomoć
 
"Obje strane su optužene za zanemarivanje dobrobiti civila te kršenje međunarodnog prava. Međutim, vlada i saudijska koalicija raspolažu s neusporedivo više sredstava. Rezultat toga je da je teritorij Hutija puno više ugrožen", napisali su istraživači Jonathan Kennedy, Andrew Harmer i David McCoy.
 
"Zračni udari saudijske koalicije uništili su infrastrukturu, uključujući bolnice i vodovod, gađali su civilni teritorij i raselili ljude u prenapučena i prljava područja. Koalicija je blokirala uvoz hrane i medicinske opreme te ograničila pristup humanitarnim organizacijama", napisali su istraživači.
 
Kriza na vrhuncu: Kolerom zaraženo više od 425 000 ljudi
 
Kennedy je izjavio: "Saudijska Arabija je saveznik SAD-a i Velike Britanije. Američke i britanske tvrtke prodaju Saudijskoj Arabiji ogromne količine vojne opreme, a njihove oružane snage pružaju joj logističku potporu. Ova pomoć je omogućila saudijske zračne napade i blokadu pomoći, stoga su SAD i Velika Britanija bile ključne za stvaranje uvjeta za širenje kolere u Jemenu".
 
Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children upozorila je početkom avgusta da više od milion pothranjene djece mlađe od pet godina živi u Jemenu na područjima kojima hara kolera. Po posljednjim pokazateljima, epidemija smrtonosne kolere koja je počela u aprilu 2015. zarazila je na području Jemena više od 425 000 ljudi i ubila gotovo 1900. U sukobima između vladinih snaga i pobunjenika ubijeno je najmanje 10 000 ljudi, a humanitarna kriza je na vrhuncu.

Upozorenje za uznemirujući sadržaj, pogledajte video NBC-a:

 

Ne propustite