Najznačajnija lista za rangiranje Univerziteta je objavljena, a naši univerziteti na njoj imaju USPONE I PADOVE

Vijesti
Najznačajnija lista za rangiranje Univerziteta je objavljena, a naši univerziteti na njoj imaju USPONE I PADOVE
.

Prema posljednjoj listi rangiranja Univerziteta u svijetu Univerzitet u Sarajevu, iako bilježi pad od 118 mjesta je i dalje najbolje rangirani univerzitet u Bosni i Hercegovini. Na drugome mjestu slijedi Internacionalni Burch univerzitet koji je u proteklih 6 mjeseci zabilježio značajan rast napredak za 546 pozicija. Slijede Internacionalni Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici i tako redom.

Na pitanje koliko su relevantni ovi podatci i koliko oni uistinu govore o kvaliteti jedne visokoškolske ustanove prof. dr. Damir Marjanović, rektor Internacionalnog Burch Univerziteta pod čijim je rukovođenjem zabilježen ovaj napredak odgovara:

“Postoji više modela rangiranja Univerziteta i webometrics predstavlja jedan od njih, koji je u posljednjih par godina postao izuzetno popularan u Bosni i Hercegovini. Metodologija rangiranja se primarno zasniva na prisutnosti, vidljivosti i utjecaju Univerziteta u globalnom internet okruženju, ali i na broju i kvaliteti publikacija znanstvenika iz te ustanove. To je jedan od jako bitnih segmenata rada svakoga univerziteta i s obzirom da je jedan od rijetkih vidljivih modela rangiranja i stanja kvalitete većina univerziteta, posebno u regionu, posvećuje dosta pažnje razvoju ovoga segmenta aktivnosti. Stoga me i raduje činjenica da je po ovome rangiranju Burch u proteklih šest mjeseci napravio značajan napredak u prošlom periodu, i taj trend planiramo nastaviti u budućnosti. S druge strane još više me raduje činjenica da je i po drugim modelima (Unirank i po citiranosti znanstvenika u Google Scholar bazi podataka)Burch zauzima drugo mjesto u BiH odmah iza našeg najvećeg i najstarijeg javnog univerziteta u Sarajevu, te se na taj način promovira kao vodeći privatni univerzitet u BiH. “

Ovo je samo jedan od segmenata u cijeloj ovoj priči i samo jedan manji dio aktivnosti koje se provode i koje se moraju realizirati u procesu unaprijeđenja obrazovanja na nekom univerzitetu. Naime, sretni i zadovoljni studenti koji svojim znanjem stečenim na univerzitetu pronalaze i stvaraju novi posao treba i mora da bude stvarni cilj svakoga univerziteta.

Ne propustite