Mogu li kreme za sunčanje doista spriječiti rak kože?

Porodica i zdravlje
Mogu li kreme za sunčanje doista spriječiti rak kože?
Valja navesti da se liječnici ipak slažu u jednom, a to je da učestalo sunčanje može pogodovati razvoju nekog tipa raka kože.

Kupanje i sunčanje je u punom jeku, a dolaskom ljeta počele su i reklame: mažite se kako biste zaštitili kožu i spriječili nastanak raka. Međutim, znanstvenici uključeni u Cochrane, organizaciju koja promiče medicinu utemeljenu na dokazima, prošle su godine pregledali baze podataka u potrazi za dokazom da kreme za sunčanje zaista štite od razvoja karcinoma bazalnih stanica i karcinoma pločastih stanica kože u djece i odraslih.

Glavni je rezultat pregleda literature da "nije utvrđena razlika među skupinama u broju osoba koje su razvile bazocelularni ili planocelularni karcinom kroz analizirano razdoblje. Stoga se čini da nema razlike ako se krema za zaštitu od sunca nanosi svakodnevno ili povremeno".

No, najzanimljivije od svega je da je pronađena samo jedna kvalitetna studija u kojoj je analizirano korištenje zaštitne kreme. Dakle, za jedan od najčešće korištenih proizvoda, na čiju kupnju se diljem svijeta troše milijarde dolara, postoji samo jedna relevantna studija, i to studija iz koje se da zaključiti da mazanje možda i ne pomaže u borbi protiv karcinoma koje uzrokuje često sunčanje.

Također, nisu pronađeni ni dokazi o djelotvornosti svakodnevne uporabe zaštitne kreme za sprječavanje bazocelularnog ili planocelularnog karcinoma u usporedbi s povremenim korištenjem kreme.

Ipak, dr. Ivana Nola, dermatolog poručuje: Svakako savjetujem korištenje preparata s oznakom vrlo visoka protekcija ili SPF 50+ kod osoba jako svijetle kože, a 25 ili 30 kod osoba tamnijeg tipa kože. Osobe koje imaju već razvijene prekanceroze ili su operirani zbog karcinoma kože ili melanoma, ne smiju se suncu izlagati, već boraviti u hladu, gdje također valja nanijeti zaštitni faktor zbog učinka refleksije UV zraka, uz nošenje sunčanih naočala. Kremu za sunčanje valja primjenjivati svaka dva, tri sata, ovisno o našim aktivnostima, što znači da kremu valja nanijeti prije ulaska u vodu i nakon kupanja. Osobe vrlo svijetle puti prvih dana boravka na suncu kod ulaska u vodu trebaju nositi zaštitne majice, uz kapu ili šešir, prenosi Jutarnji.hr.

Za kraj valja navesti da se liječnici ipak slažu u jednom, a to je da učestalo sunčanje može pogodovati razvoju nekog tipa raka kože.

Ne propustite