Ovo je pravi razlog zbog čega Kim Jong Un često ispaljuje balističke rakete (FOTO) (VIDEO)

Svijet
Ovo je pravi razlog zbog čega Kim Jong Un često ispaljuje balističke rakete (FOTO) (VIDEO)
Sjeverna Koreja je potvrdila da je u nedjelju testirala novu vrstu rakete, navodeći da je u pitanju “strateška balistička raketa “hvasong-12″ srednjeg do dugog dometa”.

Sjeverna Koreja je potvrdila da je u nedjelju testirala novu vrstu rakete, navodeći da je u pitanju “strateška balistička raketa “hvasong-12″ srednjeg do dugog dometa”. Kako se navodi, sjevernokorejski lider Kim Jon Un je “lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa”. U svijetu svakim danom raste zabrinutost, jer je samo tokom ove godine ova država nekoliko puta testirala i ispaljivala rakete.


Šef odjeljenja za Koreju i Mongoliju na Institutu za orijentalne studije Ruske akademije nauka, Aleksandar Voroncov, govorio je nedavno o nedavnom pokretanju ove balističke rakete. Voroncov ističe da je ovim testiranjima Sjeverna Koreja pokušava da osigura sopstvenu bezbjednost.

Prema analitičaru, Sjeverna Koreja ne može da pravi ustupke po tom pitanju, jer će njeni protivnici to tumačiti kao izraz slabosti i dalje dovesti do povećanog pristiska na zemlju.

- On (Kim Džong Un) nema drugog izbora, i dalje se nada da će pre ili kasnije doći do uslova za normalne pregovore (gdje bi Pjongjang mogao da govori). Ne iz slabije pozicije, već kao ravnopravni učesnik. Iz tog razloga ona pokazuje svoje vojne sposobnosti - rekao je Voroncov.

severne-koreje-5
S njegovim mišljenjem slažu se i mnogi politički stručnjaci, i smatraju da u Sjevernoj Koreji vlada mišljenje da ukoliko konstantno budu sprovodili nuklearna testiranja, da će njihove neprijatelje to odvratiti od bilo kakve pomisli na napad. Iako ovakve informacije neće biti potvrđene, jer malo šta i stiže iz ove izolovane zemlje, sem onoga što je sam vrh države dozvolio da se pusti u javnost, gledajući cijeli splet događaja od početka godine, s pravom se može sumnjati u vojnu sposobnost Sjeverne Koreje.

Poznato je da se Sjeverna Koreja hvali sa svojim nuklearnim programom i činjenicom da svakog časa neka od njihovih raketa može da pogodi skoro svaku tačku na zemlji. Te prijetnje uglavnom su upućivane “zakletom neprijatelju” Americi, koja po njihovim riječima, kontroliše južni dio korejskog poluostrva i koja je najglasnija za vojne akcije protiv Pjongjanga.

Ali, sem tvrdnji zvaničnika i medija ove države da je njihova vojna snaga jedna od najjačih u svijetu, niko zapravo ne zna koliko su ove informacije tačne. Svoju nadmoć Kim Džong Un pokušava da pokaže na vojnim paradama koje se održavaju svake godine, i na kojima ponosno na ulicama defiluju tenkovi, vojska, vojna vozila, rakete…

Tokom posljednje parade u aprilu, povodom Dana Sunca, odnosno 105. rođendana svog osnivača Kim Il Sunga, mediji su spekulisali da “smrtonosno oružje” koje je predstavljeno tada bilo varka. Mnogi su prikazivali snimke rakete tvrdeći da su to zapravo prazne obojene kutije. To je jedan od momenata kada se posumljalo u validnost Kimovih raketa.

Za ovu interkontinentalnu balističku raketu Pjongjang tvrdi da može da putuje hiljadama kilometara, a podigla je i nivo opasnosti i straha da Sjeverna Koreja može da napadne Ameriku.

Kada se cijela situacija uzme u obzir – izolovanost Sjeverne Koreje od ostatka svijeta i nemogućnost dobijanja tačnih informacija iz ove zemlje, sankcije koje su im nametnute, zategnuti odnosi i sa svojim tradicionalnim saveznicima, Rusijom i Kinom, s pravom se može sumnjati da je barem dio onoga što ova država prezentuje u vojnom smislu ipak dio predstave da se zastraše protvinici,prenosi Telegraf. Ipak, bilo zaista lažno ili ne, zbog nedostatka pravih i tačnih podataka, dosad se niko nije usudio da krene u okršaj sa Sjevernom Korejom.

Tako će, čini se, biti i u budućnosti. Jer, ukoliko bi se ispostavilo da stvarno posjeduje moćne rakete, ubrzo bi došlo do velikog svjetskog sukoba, na kojem bi sve strane bile na gubitku, a čitav svijet bi bio uvučen u krvavi konflikt. I da su Amerikanci i njihovi saveznici sigurni da mogu da izađu na kraj sa vladavinom dinastije Kim, to bi učinili odavno.

Pogledajte video:

Ne propustite