ZBOG KREDITA ZA KUĆU PRODAJE BUBREG: Životne drame tjeraju ljude da prodaju svoje organe!

Čudne priče
ZBOG KREDITA ZA KUĆU PRODAJE BUBREG: Životne drame tjeraju ljude da prodaju svoje organe!
Iza svih ovih ponuda uglavnom se kriju teške životne priče.

Iza svih ovih ponuda uglavnom se kriju teške životne priče.

Jedna od njih je i Dejanova (40), koji zbog teške materijalne situacije jedini spas vidi u prodaji bubrega za 50.000 eura  U moru raznih oglasa koji se danas mogu naći na intenetu nije više nikakvo iznenađenje naletjeti na oglas u kome neko prodaje bubreg.

bubreg1

Ako je to do prije nekoliko godina bilo u domenu šale, danas u Srbiji ovaj svoj organ dalo je na prodaju čak 40 ljudi, a za njega potražuju od 25.000 do 80.000 eura. Cijenu uglavnom određuje visina nagomilanih dugova, kredita, hitnost prodaje…

Iza svih ovih ponuda uglavnom se kriju teške životne priče. Jedna od njih je i Dejanova (40), koji zbog teške materijalne situacije jedini spas vidi u prodaji bubrega za 50.000 eura.

"U teškoj sam materijanoj situaciji. Troje bolesne djece i žena. Zaista sam ostao samo na ovom." – ističe Dejan, koji kaže da se uopšte ne boji operacije, koliko trenutne egzistencije.

Njegove nedaće počele su kada je uzeo kredit za kuću, a potom ostao bez posla. Nadničenje za 1.500 dinara nije dovoljno da bi se prehranila porodica, a ne platila rata od 250 eura za kuću.

"Dva puta je banka do sada pokušavala da nam proda kuću. Srećom, niko je nije kupio. Kćerka mi je bolesna, izgubila je oko jer je imala tumor. Sada nosi protezu. Jedan sin boluje od astme, drugi ima glavobolje, kvarenje iz nosa, a neki ljekari kažu i šum na srcu. Sa nama je moja bolesna i stara majka. Živimo na selu. Svako veče se molim da ne dođu i izbace nas na ulicu." – kaže Dejan u ispovesti za Alo!.

Vjeruje da bi prodajom bubrega riješio se svoje probleme. Olakšavajuća okolnost po Dejana, ali i sve druge, je to što prodaja ovih organa nije zabranjena u Krivičnom zakoniku Srbije.

"Zdravstveni radnik koji učestvuje u postupku transplantacije , ako posumnja da je organ bio predmet komercijalne trgovine, dužan je da odbije učešće u postupku transplantacije i bez odlaganja obavijesti nadležne organe. S druge strane, samo oglašavanje prodaje organa nije krivičnopravno zabranjeno." – kaže za Alo! Slobodan Šoškić, advokat. 

(Alo.rs)

Ne propustite