ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE 20 GODINA IZA REŠETAKA: 'Pišem o izmišljenom svijetu jer ne znam kako sada izgleda naša stvarnost'

Čudne priče
ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE 20 GODINA IZA REŠETAKA:   'Pišem o izmišljenom svijetu jer ne znam kako sada izgleda naša stvarnost'
"Zatvoren sam više od 20 godina, tijekom tog vremena mnoge stvari su se promijenile u svijetu - odnosno, u vašem svijetu, gdje računalni programi pričaju, a automobili se voze sami"

"Zatvoren sam više od 20 godina, tijekom tog vremena mnoge stvari su se promijenile u svijetu - odnosno, u vašem svijetu, gdje računalni programi pričaju, a automobili se voze sami", započinje svoju priču Jerry Metcalf (42).

Jerry izdržava zatvorsku kaznu u državi Michigan. Osuđen je na 40 do 60 godina zbog ubistva, te dvije godine zbog zlouporabe oružja, obje kazne dobio je 1996.

Prije zatvora, ako je morao obaviti telefonski poziv, za vrijeme vožnje, mora je stati i potražiti telefonsku govornicu. "Mobiteli su bili velike cigle koje su koštale bogatstvo i stale bi jedino u pretinac u automobilu", prisjeća se.

 A računala, čovječe, ne znam gdje da počnem. Laptop, desktop, tablet, vjerojatno ne bih mogao upaliti ništa od toga, pa da mi i izlazak iz zatvora ovisi o tome 
Prije nekoliko godina proveo je dug period u samici. Tamo je shvatio dvije stvari, da gubi razum te da svijet prolazi kraj njega. Kako bi riješio prvi problem počeo je pisati.

'Nemam pojma ni kako sada izgledaju moderne benzinske postaje'
"Imao sam malu kemijsku koja mi je jedva stala u ruku, kao da sam pisao s rezancem. Molio sam i tražio svaki komadić papira do kojeg sam mogao doći. nikad nije bilo tako kritično da sam morao pisati po wc papiru, no i to mi je palo na pamet nekoliko puta", opisuje Jerry kako je počeo pisati.

Novi hobi ubrzo mu je postala strast. Kroz pisanje je konačno osjetio slobodu, kaže živio je kroz svoje likove.

 Možda zvuči smiješno, ali to mogu potvrditi i drugi prozni pisci. Ako pišem o žitnom polju, ispred sebe vidim klasje kako se povija na vjetru. Ako prođem rukom kroz šikaru, na prstima osjetim grebanje na jagodicama prstiju
Isto tako shvatio je da ako je pokušao pisati o tehnologiji i tehnici koju nikada nije sam koristio, njegov tekst nije bio realan. "Od benzinskih postaja koje su sada modernizirane, nemam pojma kako izgledaju, svjetla blinkaju, vrte se digitalne brojke, skeniraju otiske, DNK testove, tko zna što?", opisuje kako se u njegovim pričama vrlo lako vidi da nema pojma o čemu tačno piše.

Taj problem je riješio tako da sada piše isključivo znanstvenu fantastiku. U svojoj prozi stvara vlastiti svijet, sa samo njegovim alatima i tehnologijom. "Želim biti slobodan kako bih mogao imati laptop i da ga znam koristiti. Pa da tipkam na njemu, a ne na prahistorijskom stroju za pisanje kao sad", kaže.

Mašta o tome što bi sve mogao postići u svom pisanju da ima neograničenu memoriju i pristup internetu. "Zar to nije dovoljan razlog da nas ovdje u zatvoru malo više tehnički potkuju", pita se Jerry u svojoj ispovijesti za Vice

Ne propustite