ALARM Zvaničnik vlade Angele Merkel upozorio: Nema mira u Evropi ako zapostavimo Balkan!

Bosna i Hercegovina
ALARM Zvaničnik vlade Angele Merkel upozorio: Nema mira u Evropi ako zapostavimo Balkan!
Čini se da ni SAD nisu više po svaku cijenu spremne da nastupaju kao snaga reda. Drugim riječima, očigledno pada sposobnost Zapada da drži konflikte pod kontrolom – dok Rusija svom snagom te konflikte potpiruje – upozorava Velt.

Ne možemo trajno živjeti mirno i stabilno u Evropskoj uniji, ukoliko zapostavimo naše zalaganje za demokratiju, stabilnost i bezbjednost na Zapadnom Balkanu", rekao je za Velt socijaldemokrata Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke.

Konzervativni berlinski list Velt u analizi Sonje Gilert i Borisa Kalnokija locira tri krize koje bi mogle da zapale Balkan: etničke trzavice u Bosni i Hercegovini, zamrznuti sukob Srbije i Kosova te političku krizu u Makedoniji.

  • Otvaraju se pukotine u Dejtonskom sporazumu iz 1995, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno donio mir, ali ne i rješenje", piše list o prvoj krizi.

Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rješenje.

Dodaje se da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

  • Čini se da ni SAD nisu više po svaku cijenu spremne da nastupaju kao snaga reda. Drugim riječima, očigledno pada sposobnost Zapada da drži konflikte pod kontrolom – dok Rusija svom snagom te konflikte potpiruje – upozorava Velt.

 

Ne propustite