Jedan od budućih lidera bh. ljevice: Jugoslavija uopće nije bila loša ideja, loše je miriti partizane sa četnicima i ustašama!

Vijesti
Jedan od budućih lidera bh. ljevice: Jugoslavija uopće nije bila loša ideja, loše je miriti partizane sa četnicima i ustašama!
Ovo je jedini region u svijetu, a Bosna i Hercegovina posebno, gdje se znatno lošije živi nego prije tridesetak godina.

Ovo je jedini region u svijetu, a Bosna i Hercegovina posebno, gdje se znatno lošije živi nego prije tridesetak godina. Gori je možda jedino Afganistan, tvrdi u izjavi za Slobodnu Evropu Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza BiH, stranke koja je nastala odvajanjem od Demokratske stranke, a koja se opet, odvojila od Socijaldemokratske stranke. Bajrović, bivši federalni ministar, koji se smatra jednim od nada bh. lijevice, još uvijek žali za bivšom državom.  

  • Jugoslovenska ideja uopšte nije bila loša. Većina zemalja, koje su sačinjavale Jugoslaviju, napravila je za 45 godina nevjerovatan društveni i ekonomski skok, kakav je rijetko viđen u svijetu. Antifašizam je danas jedino svjetlo na kraju tunela u kome se nalazimo – rekao je Bajrović.

Najveća je zabluda, prema njegovim tvrdnjama, - a to je zabluda u koju su upali i Socijademokratska partija u Hrvatskoj i Demokratska stranka u Srbiji - da je moguće živjeti u nekom postideološkom vremenu u kome će se pomiriti četnici i partizani, i ustaše i partizani.

  • Onda partizani postaju ustaše i četnici. Kada se to desi onda je sve moguće. Onda u Jasenovcu imate tablu sa ustaškim pozdravom, a u Bosni i Hercegovini ulice, koje nose imena ratnih zločinaca, i škole koje se nazivaju po kolaboracionistima koji su sarađivali sa fašistima. Ukoliko tome ne pružimo otpor, znači da na to pristajemo – zaključio je Bajrović. 

Ne propustite