Ovo su razlozi pomjeranja datuma glasanja o rezoluciji o Srebrenici u UN-u

Vijesti
Ovo su razlozi pomjeranja datuma glasanja o rezoluciji o Srebrenici u UN-u

Generalna skupština UN-a je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ali je glasanje pomjereno.

Kako je za Vijesti.ba ranije nezvanično potvrđeno, rezolucija bi se pred Generalnom skupštinom UN-a trebala naći između 7. i 12 maja. Jedan od razloga je i taj što svi sponzori rezolucije žele biti prisutni u sali i na sjednici na dan donošenja rezolucije. Time se želi poslati poruka jedinstva svih zemalja oko rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Informacije nam je potvrdio i ambasador Bosne i Hercegovine u Uedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

On kaže da je Misija BiH učestvovala u ovoj odluci s namjerom da "damo onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumijevanje teksta da smo otvoreni kao grupa prijatelja".

- Želimo da damo više vremena da se svi upoznaju sa stvarnim činjenicama kao i da svi, uključujući i one koji su sada možda i protiv, daju svoje eventualne sugestije pa da svi imaju priliku i upoznati se sa činjenicama izlože bilo koji konkretan prijedlog za Rezoluciju koja ima precizan i samoobjasnjavajući naziv “Međunarodni dan refleksije i komemoracije na Genocid u Srebrenici 1995”, kaže Lagumdžija.

Ne propustite