Ekonomska globalizacija nije uzrok značajnih problema s kojima se svijet susreće

Svijet
Ekonomska globalizacija nije uzrok značajnih problema s kojima se svijet susreće
Obraćanjem kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Davosu je počeo 47. Svjetski ekonomski forum (WEF), koji se u tom švicarskom gradu održava do 20. januara, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćanjem kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Davosu je počeo 47. Svjetski ekonomski forum (WEF), koji se u tom švicarskom gradu održava do 20. januara, javlja Anadolu Agency (AA).
Sastanku prisustvuje više od tri hiljade biznismena, političara, akademika i prestavnika nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja.
 
Xi je govorio o globalizaciji te podsjetio kako su nauka i tehnologija napredovali te da je stepen civilizacije veći.
 
"Živimo u svijetu suprotnosti. Uprkos svim ovim pozitivnim naprecima, na neizvjesnost su dodani regionalni sukobi, terorizam migranti, siromaštvo, nezaposlenost i nepravedna raspodjela prihoda", istakao je Xi.
 
On je podsjetio kako pojedinci za probleme i haos koji se dešava na svijetu krive ekonomsku globalizaciju.
 
Predsjednik Kine je dodao kako ekonomska globalizacija nije uzrok značajnih problema s kojima se svijet susreće te da je uz postizanje mira i dogovora moguće riješiti probleme u Africi i Bliskom istoku koji su razlog migrantskog vala.
 
Također, Xi je istakao kako ekonomska globalizacija nije odgovorna za međunarodnu finansijsku krizu, već da su tome uzrok finansijska tržišta.
 
Podsjetio je kako ekonomska globalizacija doprinosi rastu, protoku roba, te komunikaciji, nauci, tehnologiji i civilizaciji.
 
"Ekonomska globalizacija je izazvala nove probleme, ali zbog toga ne možemo globalizaciju izbrisati. Trebamo se adaptirati globalizaciji, ublažiti njene negativne utjecaje i svim narodima i zemljama prenijeti njene koristi", poručio je Xi.
 
Podsjetio je i da je Kina imala sumnje kada je riječ o ekonomskoj globalizaciji, ali da je ispravnim strateškim izborima i hrabrim koracima izašla na globalno tržište.
 
On je govorio i o protekcionizmu, ekonomskoj politici zaštite proizvodnje. Tom prilikom ukazao je da ne treba bježati od problema.
 
"Treba uspostaviti ravnotežu kako bi ljudi i zemlje osjetili koristi ekonomske globalizacije", naglasio je predsjednik Kine.
 
Također, smatra kako globalno finansijsko tržište treba biti otpornije na rizike.
 
 Davos je po prvi put ugostio najviši vrh Kine, koja je u grad došla sa delegacijom koja broji više od 100 članova.
 
Na samitu posvećenom temi odgovornog liderstva bit će organizirano više od 400 sesija. 
 
Na Svjetskom ekonomskom forumu bit će razgovarano o mnogim akutelnim pitanjima, među kojima su sukobi u svijetu, prvenstveno Siriji. Fokus ovogodišnjeg samita bit će na jačanju poslovne saradnje, oživljavanje ekonomskog rasta, kapitalističkoj reformi i drugom.
 
Očekuje se učešće više od 30 predsjednika i premijera, a pored kineskog predsjednika Xija Jinpinga, prisustvovat će i premijerka Velike Britanije Theresa May, potpredsjednik SAD-a Joe Biden, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko te zamjenica ruskog premijera Olga Golodets.
 
Osim toga, planirani su i mnogi bilaterlani sastanci lidera koji budu prisustvovali samitu. 
 
Samitu će prisustvovati i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres, generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo, predsjednica IMF-a Christine Lagarde, predsjednik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol, visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi, generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) William Lacy Swing te mnogi drugi.
 
U Davosu su poduzete visoke mjere sigurnosti, policijski helikopteri lete iznad grada, a švicarski pripadnici sigurnosnih snaga provjeravaju osobe i putnike. Zbog mogućnosti protesta zagovornika antiglobalizacije, otkazan je željeznički saobraćaj na relaciji Davos - Cirih.

 

 

Ne propustite