Kosovske vlasti zaustavile srpski voz, Vučić zakazao hitnu sjednicu Biroa za sigurnost

Region
Kosovske vlasti zaustavile srpski voz, Vučić zakazao hitnu sjednicu Biroa za sigurnost
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti u 18 sati, pišu srbijanski mediji. Premijer Vučić obratit će se i medijima u povodom situacije na Kosovu.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti u 18 sati, pišu srbijanski mediji.

Premijer Vučić obratit će se i medijima u povodom situacije na Kosovu.

Podsjećamo, na Jarinju je pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije koji će kontrolisati voz koji je prvi put nakon 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. Voz od 16:30 sati stoji u Raškoj. 

U kosovskoj policiji potvrđeno je da su specijalne jedinice policije za deminiranje tokom dana kontrolisale prugu na sjeveru Kosova nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak kako nepoznate osobe postavljaju eksploziv uz šine na nepoznatoj lokaciji i prijetnje da je eksploziv namijenjen vozu Beograd-Kosovska Mitrovica, piše B92.

Deminerske jedinice sutra će nastaviti sa kontrolom pruge. Istovremeno, kosovske vlasti su saopćile da neće dozvoliti ulazak voza na teritoriju Kosova i da će ga zaustaviti na prijelazu Jarinje.

Policija na Kosovu je spremna da, ukoliko se od nje bude tražilo, zaustavi zvaničnike Vlade Srbije koji su bez dozvole kosovskih vlasti krenuli vozom na Kosovo.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni izjavio je da će njegovo ministarstvo, u vezi sa vozom koji je pokrenut na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, "djelovati prema zakonu i kosovskom ustavu".

Priština voz smatra provokacijom jer na njemu, između ostalog, piše i da je Kosovo dio Srbije.

Ne propustite