Vodeći američki obavještajac rekao je Trumpu da su informacije o ruskom dosjeu lažne; tako on tvrdi

Svijet
Vodeći američki obavještajac rekao je Trumpu da su informacije o ruskom dosjeu lažne; tako on tvrdi
Donald Trump tvrdi kako ga je vodeći američki obavještajac James Clapper jučer nazvao kako bi mu rekao da su informacije kako ruski obavještajci imaju kompromitirajuće podatke o njemu, lažne i izmišljene. Gospodin Trump to je napisao na svom Twitteru.

Donald Trump tvrdi kako ga je vodeći američki obavještajac James Clapper jučer nazvao kako bi mu rekao da su informacije o tome kako ruski obavještajci imaju kompromitirajuće podatke o njemu, lažne i izmišljene. Trump je to napisao na svom Twitteru.

Gospodin Clapper pak nije išao tako daleko u javnom saopćenju koje je objavio u srijedu navečer, i u kojem je odbacio tvrdnje. Rekao je kako američki obavještajci nemaju nikakvu konačnu ocjenu da su podaci o takvim informacijama pouzdani.

donald-trump

Šefovi američkih obavještajnih službi prošle su sedmice prezentirali predsjedniku Baracku Obami i izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu sažetak izvještaja koje je sastavio jedan bivši britanski obavještajac, u kojem stoji da su ljudi iz Trumpove kampanje imali dubinske kontakte s Rusima te da su se Rusi domogli informacija koje bi osobno mogle kompromitirati Trumpa. Rusija je reagirala kazavši kako nemaju takve materijale i kako izvještaj nije tačan.

Izabrani američki predsjednik reagirao je u srijedu serijom tvitova na objave da su ruski agenti prikupili kompromitirajuće materijale o njemu. Napisao je kako se radi o besmislicama. Tvitao je kako ga Rusija nikad nije ucjenjivala i napisao kako su i iz Moskve rekli da navodi iz izvještaja nisu istiniti. Tvrdi i kako nema ništa s Rusijom.

“Obavještajne agencije nikad nisu trebale dopustiti da ove lažne vijesti ‘procure’ u javnost. Posljednji pucanj prema meni. Živimo li u nacističkoj Njemačkoj”, tvitao je Trump jučer.

Ne propustite