Mogherini: EU postaje "supersila nezaobilazna za svjetski mir"

Svijet
Mogherini: EU postaje "supersila nezaobilazna za svjetski mir"
Evropska unija postaje "supersila" nezaobilazna za svjetski mir, izjavila je u četvrtak vanjskopolitička šefica bloka, dok Evropa razmatra implikacije 'uznemirujuće' izborne pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

Evropska unija postaje "supersila"  nezaobilazna za svjetski mir, izjavila je u četvrtak vanjskopolitička šefica bloka, dok Evropa razmatra implikacije 'uznemirujuće' izborne pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

- U mjesecima i godinama koje su pred nama, zapravo mogu reći u satima u kojima živimo, postoje i bit će sve više zahtjeva iz Evrope od naših susjeda i od naših partnera širom svijeta - izjavila je Federica Mogherini.

- Postoje i bit će rastućih zahtjeva za principijelnim davateljom sigurnosti, za supersilom koja vjeruje u multilateralizam i saradnju - izjavila je Mogherini u obraćanju Evropskoj agenciji za odbranu.

Trumpova zapanjujuća pobjeda šokirala je Evropu uplašenu da će njegov predizborni moto "Amerika prije svega" ugroziti veze Washingtona i s NATO-om i s Evropskom unijom koje su dominirale zapadnim političkim poretkom od Drugog svjetskog rata.

EU je već započela s planovima na stvaranju evropske vojske u jeku još jednog geopolitičkog šoka - odlaska ključnog vojnog saveznika Britanije iz bloka nakon glasanja o Brexitu. 

Neke članice EU kao što su Njemačka i Francuska smatraju Brexit prilikom da insistiraju na vojnoj saradnji koju je London dugo blokirao, a analitičari tvrde da bi se moglo desiti isto kada bi Trump okrenuo leđa Evropi.

- To je do nas. U promjeni političkog pejsaža Evropa će postajati sve nezaobilaznija sila - kazala je Mogherini.

- Ovo je vrijeme za koje vjerujem da ćemo preuzeti našu odgovornost i odgovoriti na taj poziv (za sigurnošću), i mi to možemo učiniti samo kao istinska unija - kazala je šefica evropske diplomatije, prenosi AFP.

Ne propustite