Mladi u Njemačkoj nezadovoljni inflacijom, rastom stanarina... Okreću se desnici

Svijet
Mladi u Njemačkoj nezadovoljni inflacijom, rastom stanarina... Okreću se desnici

Mladi u Njemačkoj nezadovoljni su situacijom u zemlji i sve češće biraju ekstremne stranke poput AfD-a, proizlazi iz danas objavljene studije o njemačkoj mladoj generaciji. "Trenutno bi 22 posto mladih u dobi od 14 do 29 godina biralo Alternativu za Njemačku, što je dvostruko više nego prije dvije godine", proizlazi iz studije Mladi u Njemačkoj 2024, piše Hina.

Istodobno bi 18 posto mladih biralo Zelene, što je drastičan pad u usporedbi s posljednjom studijom, kada se za Zelene odlučilo 27 posto ispitanih. Loše rezultate su ostvarile i ostale dvije stranke vladajuće koalicije, socijaldemokrati s 12 te liberali s 8 posto. Demokršćansku uniju CDU/CSU bi biralo 20 posto mladih. "Bilježimo značajan pomak udesno kod mladih birača", rekao je Klaus Hurrelmann, jedan od autora studije.

Inflacija, drastičan porast stanarina...

Što se tiče procjene vlastite financijske situacije, osobne perspektive i profesionalnih mogućnosti, mladi reagiraju blago pozitivno, odnosno izražavaju određeno zadovoljstvo, no stanje se pogoršalo kad je riječ o mišljenju o gospodarskom razvoju i općenito društvenim odnosima jer je mlada generacija 2022. i 2023. bila prilično nezadovoljna ekonomskim razvojem, socijalnom kohezijom i političkim uvjetima.

Kao najveće probleme mladi navode podjelu društva, ali i inflaciju i drastičan porast stanarina. Pala je i spremnost prihvata izbjeglica. U tzv. Shellovoj studiji o raspoloženju mladih u Njemačkoj iz 2019. 57 posto ispitanih je pokazalo spremnost za prihvat novih izbjeglica. U aktualnoj studiji se pozitivno izjasnilo samo 26 posto.

Autori aktualne studije primjećuju posebni porast nezadovoljstva društvenim prilikama nakon pandemije koronavirusa. "Čini se da je pandemija ostavila dubok trag kada je u pitanju povjerenje mladih u budućnost", navodi se u studiji.

Ne propustite