10 načina da svom djetetu kažete NE, a da ono ne brizne u plač

Mame i bebe
10 načina da svom djetetu kažete NE, a da ono ne brizne u plač
Iako ne djeluje tako, djeca vole da im se postavljaju granice, a pre toga moraju da ispitaju teren.

Iako ne deluje tako, deca vole da im se postavljaju granice, a prije toga moraju da ispitaju teren. Vaše roditeljsko "ne" je veoma važno, a dijete ga najbolje čuje kada ga kažete malo drugačije. Budite mudri

Morate da naučite da kažete “ne” djetetu, a da vas ne grize savjest i da zbog toga nemate osjećaj kako niste dobar roditelj. Zabrana se, kažu stručnjaci, može izreći na drugačiji način i uz objašnjenje. Da bi vaša djeca izrasla u osobe sa samopouzdanjem i samopoštovanjem, svakoga dana treba da ih podstičete na razvoj sopstvenog mišljenja i pozitivne slike o sebi. Ali to ne znači da ih morate pustiti da rade šta žele i koliko žele. Granice moraju da postoje.

Djeca na različite načine pokušavaju da dobiju ono što žele i zato manipuliš nama. Vika, vrištanje, bacanje na pod, histerisanje… često roditelje dovode do toga da izgube strpljenje. Ali treba da se pribere i nastojite da izbegnete takvo ponašanje na najbolji mogući način.
Mnogo je savjeta koje stručnjaci preporučuju roditeljima. “Ne” treba preoblikovati u rečenicu koja kod djece neće izazvati revolt i odbijanje, a mi vam donosimo neke od predloga.


1. Daj mi da ti pokažem kako se to radi, a sada ti pokušaj

Jedna je od rečenica koja će sigurno pomoći u situacijama kada želite dijete odvratiti od toga da radi ono što ne želite. Na primjer, kada ste u kuhinji i pravite kolače, a vaše je dijete je odlučilo da vam pomogne u tome, pa razbija jaja. Naravno, kada mu pokažete kako se to radi, neka i ono pokuša. Nemojte ga sputavati.

2. Znam da bi ti to želio, ali ne možemo sada, sljedeći put ćemo to staviti na spisak

Ovako možete usmjeriti dijete kada ste na primjer u prodavnici, a vaše dijete se uhvati za neku igračku i ne odustaje ili kada odluči da bi baš tog trenutka bilo zgodno otići u luna-park. Izbjeći ćete plač, vrisku i neprijatnosti, a postići ćete kompromis.

3. Hajde da malo razmislimo o tome

Vaše dijete je napravilo je neku nevaljalost. U parku se dohvatilo sa nekim vršnjakom. Umjesto da vičete “ne”, pozovite dijete, smjestite ga pokraj sebe i recite ovu rečenicu. Zatim nastavite da sa djetetom razgovarate i pokušajte da mu objasnite da takvo ponašanje nije lijepo.

4. Ovo nije tvoje, idemo da pronađemo tvoju igračku

Često je dobra zamjena za “ne” kada nastane problem oko igračaka i čije je šta. Većina djece, pogotovo mlađe, vezana je za svoje igračke, ali u parku im obično za oko zapadne nečija tuđa igračka. Uporna su kod takvih situacija i žele na sve načine da prisvoje tuđu stvar. I onda krenu plač, vriska…

5. Ne razumijem te kada cviliš. Reci mi normalnim tonom šta želiš

Ova rečenica može pomoći kada je dijete plačljivo i cvili. U takvom trenutku vi zaista ne znate šta želi da kaže. Ovom rečenicom možete dete podstaći da kaže u čemu je problem i šta ga muči. Slušajte ga i dajte mu do znanja da jednostavnim riječima može reći ono što želi.

6. Može li mama dobiti svoj telefon? Ti ćeš dobiti igračku

Mobilni nije igračka, a ako vam dijete želi uzeti telefon svaki put kada zazvoni, nađite mu neku zamjenu. Davanje zamjene mnogo je prihvatljivije od toga da djetetu iz ruke samo uzmete telefon, smatra psiholog Elen Kenedi-Mur.


7. Možeš biti bos, ali samo kratko i hodati po tepihu

Pretvorite zabrane u dopuštenja. Mališani obožavaju biti bosi, napolju, u kući, bez čarapa, papučica ili cipelica. “Ne” će samo podstaći odbijanje. Djeca će, ako im tako kažete, najčešće poslušati i brzo ćete nakon toga pronaći rješenje.

8. Hranu jedemo, ne bacamo je i ne igramo se njome

Terapeutkinja Linda Šok Sorkin savjetuje – umjesto da vičete na dijete dok ono baca hranu iz tanjira, poput makarona ili sira, uzmite djetetu činiju s hranom i objasnite mu zašto to ne bi trebalo raditi.

9. Kreveti su za spavanje i odmaranje, ne za skakanje

Da, djeca vole da skaču po krevetu. Obožavaju da uđu u sobu roditelja i skaču po bračnom krevetu, to im je omiljena aktivnost, posebno u kasnim satima. No, da biste ih spriječili u tome, koristite miran način objašnjavanja. I, naravno, ne zaboravite da ih pohvalite kada poslušaju, piše Parents.


10. Prema životinjama i cvijeću treba da budemo nježni

Ako uhvatite vaše dijete da povlači kućnog ljubimca za rep ili čupa neke biljke, nemojte odmah vikati “ne”. Objasnite mu da tako kućnom ljubimcu i svakom drugom živom biću nanosi bol. Tako pomažete djetetu da razvije empatiju i svjest o osjećanjima drugih živih bića. Dajte djetetu mogućnost da nauči kako biljke treba tretirati s poštovanjem, kao i prirodu u cjelini, kaže Marva Sudžrim, dadilja djece američkih selebritija.

Sve su to savjeti koji vam mogu upaliti pri rješavanju problema s kojima se susrećete u odrastanju vaših mališana. Ponekad će, naravno, upaliti, ponekad neće. Svako dijete mali je individualac ​​sa svojim potrebama. Čuvajte ih i volite i naučite ih da kroče samopouzdano kroz život. To je vaša roditeljska odgovornost.

(telegraf.rs)

Ne propustite