Kada prijateljstvo prijeđe u nešto više

Ljubav
Kada prijateljstvo prijeđe u nešto više
Emotivni seks podrazumijeva situacije kada neprestano razmišljate o nekom muškarcu, šaljete mu dvosmislene SMS poruke, te sate provodite u dopisivanju s osobom s kojom niste u vezi. U isto vrijeme se, s druge strane, tješite spoznajom kako je riječ o prijateljstvu u kojem nema seksa.

Emotivni seks podrazumijeva situacije kada neprestano razmišljate o nekom muškarcu, šaljete mu dvosmislene SMS poruke, te sate provodite u dopisivanju s osobom s kojom niste u vezi. U isto vrijeme se, s druge strane, tješite spoznajom kako je riječ o prijateljstvu u kojem nema seksa.

Početak ovakvog odnosa je uvijek, uglavnom bezazlen. Sprijateljite se sa nekim muškarcem koga upoznate u gradu, na poslu, ili se pak putem Facebooka ponovno počnete dopisivati s bivšim, a sve započne intenzivnim prisjećanjem na neke prošle dane, kada ste bili zajedno.

Bilo kako bilo, u konačnice jako brzo shvatite kako svaki slobodni trenutak provodite s tom osobom i kako vas počinje u potpunosti obuzimati. Niste više u stanju razmišljati o ničem drugom i osjećate kako vam srce ludo kuca kada primite njegovu poruku. Ali, postoji jedan "mali" problem. Vi ste u braku ili u dugoj vezi, i niste bez obaveza.

Sami sebe pokušavate smiriti razmišljajući kako se tu ne radi o prevari, već isključivo o bezazlenom dopisivanju, kako nema seksa, kako ste vi samo prijatelji. No to ipak i nije baš tako. Da, možda nema seksa...još! Ali vi ste već u potpunosti obuzeti ovom emotivnom vezom, koja može biti puno jača, senzualnija i zavodljivija od samog seksa. Ovo što vam se događa nazivamo – emotivni seks, a prijateljstvo više nije prijateljstvo - ono je prešlo u nešto više.

Emotivni seks podrazumijeva prijateljstvo koje se pretvorilo u odnos koji proizvodi emocije identične romantičnoj vezi. Može se očitovati na više različitih načina – emotivno, čežnjom, verbalno ili virtualno. Prijateljstvo se pretvara u emotivni seks kada, pri pomisli na drugu osobu, naše žlijezde luče hormone koji stvaraju osjećaj ugode i zaljubljenosti.

Kontakti s tom osobom polako se pretvaraju u jednu vrstu ovisnosti.

Sve te izmiješane emocije koje doživljavate ne znače ono što ćete najvjerojatnije pomisliti – da vas je sudbina napokon dovela do osobe koja vam je suđena - na ljubav vašeg života. No znajte kako to nije baš tako! Ono što osjećate znači isključivo da je vaš mozak pod utjecajem hormona ljubavnog užitka.

Biokemičari su došli do zaključka kako učinak te kemije može biti dvojak; ona nastaje i kao reakcija na određenu osobu dok u isto vrijeme i pojačava vezu s tom istom osobom. Ovo se posebno odnosi na žene, koje po prirodi proizvode više oksitocina, hormona stražnjeg režnja hipofize, koji stvara osjećaj privrženosti drugim osobama.

No kako znati kada je prijateljstvo prešlo dopuštene granice?

Za početak trebamo biti svjesni razlike između platonskog prijateljstva i odnosa koji je prešao u sfere emotivnog seksa. Klasično prijateljstvo sa sobom ne nosi seksualnu kemiju i privlačnosti. Vi možete voljeti svog prijatelja, ali o njemu nikada nećete potajno maštati. Sve je jasno i otvoreno, i vaš se partner u svakom trenutku može priključiti ovom druženju.

S druge strane, prijateljstvo koje je prešlo u nešto više je tajnovito. Ono odvlači pozornost s vaše stvarne veze. Ako vodite tajne razgovore u kojima govorite o stvarima koje bi trebao znati samo vaš partner, ili u sitne sate šaljete škakljive SMS poruke tipa: "samo da znaš, mislim na tebe", onda to više nije klasično, nevino prijateljstvo.

Ako se uhvatite u seksualnim maštarijama o "prijatelju" ili "prijateljici" budite sigurni kako ste ušli ste u područje emotivnog seksa.

E sad, vi i dalje možete, koliko hoćete, tvrditi kako ste i dalje samo prijatelji ili kako je riječ o bezazlenom flertu, no činjenice ipak govore kako ste dobili sve upozoravajuće signale da ste prešli tanku crtu koja vas dijeli od potencijalno opasnog odnosa.

Ne propustite