Kako ostati u formi tijekom trudnoće?

Mame i bebe
Kako ostati u formi tijekom trudnoće?
Većina majki se pita kako ostati u formi tijekom trudnoće. U trudnoći je ishrana veoma bitna, zbog toga je neophodno uspostavi režim u ishrani kako bi se zadovolje potrebe za supstancama koje su neophodne za održavanje funkcija bebina rasta.

Većina majki se pita kako ostati u formi tijekom trudnoće. U trudnoći je ishrana veoma bitna, zbog toga je neophodno uspostavi režim u ishrani kako bi se zadovolje potrebe za supstancama koje su neophodne za održavanje funkcija bebina rasta. Bitno je uskladiti osobnu dijetu kako bi se zadovoljile energetske potrebe i osnovne vitalne funkcije. Prvo tromjesečje je najosjetljiviji period trudnoće. Strogo se strogo zabranjuju alkohol, začini, suhomesnati proizvodi, masna pržena hrana itd. Umjereno se mogu konzumirati čaj i kava. U ovom periodu prosječno povećanje materice i grudi doprinosi 20 % ukupnoj težini, dok polovice dobivene težine potiče od težine fetusa i tekućine.

Još jedan problem koji se često javlja u ovom periodu su mučnina i povraćanje. Ove neprijatnosti su psihosomatskog porijekla, a pogađaju najviše emotivnije žene koje inače teže podnose trudnoću. Mučnina i povraćanje se mogu ublažiti izbjegavanjem masne i prerađene hrane, dok bi obroci trebali biti manje obilni ali česti.

Krajem četvrtog mjeseca tijelo doživljava blagu, ali postepenu transformaciju. Zato je neophodno hraniti se što više voćem i povrćem koji su puni vitamina, a najbolje je jesti ih sirove jer im kuhanje oduzima neophodne vitamine i mineralne soli. Međutim, ukoliko je neophodno, povrće je najbolje kuhati na pari. Preporučuje se i izbjegavanje sušenog voća. U posljednjem tromjesečju treba smanjiti količinu soli jer sol potiče nakupljanje tekućine i otežava njeno oslobađanje

Neophodno je piti dosta tekućine, u prosjeku 1,5 litru dnevno. Voda je osnovni element u dijeti trudnica. Zahvaljujući njoj organizam može dobro funkcionirati, čiste se bubrezi, pročišćava se krv od toksina, probava bolje funkcionira itd. Da bi se u organizam unijelo dovoljno proteina treba jesti dovoljno mesa, jaja i ribe. Preporučljivo je i piti mlijeko u obilnim količinama zbog kalcija koji je vrlo bitan mineral, te jesti namirnice bogate željezom, koga osim u povrću ima u jetrici.

Najvažnije je hraniti se raznovrsno, bez lišavanja ali i bez pretjerivanja, jer normalan rast težine u trudnoći je u prosjeku od 9-12 kilograma tijekom 9 mjeseci. Važno je nikada ne preskakati obroke, jesti polako, dobro sažvakati hranu i kuhati je prvenstveno na pari i na roštilju, bez puno masnoće.

Tijekom trudnoće može doći do iznenadne potrebe za nekom određenom hranom koja ranije nije bila omiljena. U biti, intenzivna želja za određenom hranom može biti izazvana i hormonskim promjenama. Nije ništa čudno ako se trudnica osjeća umorno čak i u ranim jutarnjim satima Ovo je normalna pojava. Najvažnije od svega je osluškivati vlastito tijelo i odmarati se koliko je god to potrebno i koliko god to naš organizam zahtjeva. U kasnijoj trudnoći taj umor polako nestaje i energija se postepeno vraća.

Ako je dijete na putu, to ne mora značiti da ćete postati manje privlačni. Poznata je činjenica kako sve buduće mame odlikuje jedna posebna čar. Koža dobiva poseban sjaj i glatkoću, a pogled postaje nježniji, mekši i intenzivniji. Međutim, neće vam uvijek uspijevati da budete puni energije i zadovoljni slikom koju pruža vaše ogledalo, ali ne brinite. Trudnoća donosi veliku revoluciju ženskog tijela. Zbog toga je neophodno i dalje voditi računa o vlastitom tijelu sa velikom pažnjom. Kako bi se izbjegla pojava neželjenih strija, preporuča se svakodnevna masaža stomaka i grudi, počevši od 3-4 mjeseca trudnoće, i to odgovarajućom kremom, specijaliziranom za povećanje elastičnosti kože.

Svemu tomu treba dodati i malo fizičkih aktivnosti, kao što je dnevna šetnja, koja je idealna za učvršćivanje mišića stomaka i nogu, i cirkulaciju krvi. Za šetnju treba koristiti cipele sa ravnim potpeticama i treba šetati umjerenom brzinom. Pored šetnje idealni su plivanje i vježbe u vodi. Važno je pobijediti vlastitu lijenost i ne dozvoliti pretjerano dobivanje na težini.

Što se osobne higijene tiče, po želji možete birati između opuštajućih kupki u kadi ili osvježavajućeg tuša. Grudi su drugi dio tijela koji zbog hormonskih promjena još od prvih dana doživljavaju vidne promjene, dakle neophodna je redovna upotreba posebnih kremi za održavanje elastičnosti kože koje se nanose na dobro opranu kožu. Birajte proizvode koji će sačuvati prirodni pH kože. Danas postoji veliki izbor kada je kozmetika u pitanju, pa možete birati ono što vam najviše odgovara. U svakom slučaju, opustite se i uživajte što više možete. Vaše tijelo je samo vaše i uz malo pažnje i ljubavi sve će doći na svoje mjesto.

Ne propustite