Humanitarni povjerenik UN-a: Izostanak reakcije na bombardiranje Alepa sramota je naše generacije [VIDEO]

Svijet
Humanitarni povjerenik UN-a: Izostanak reakcije na bombardiranje Alepa sramota je naše generacije  [VIDEO]
Humanitarni povjerenik UN-a Stephen O'Brien žestoko je osudio rusku vojnu akciju u Alepu i izostanak reakcije Vijeća sigurnosti UN-a, u kojem Rusija ima trajno mjesto, kao "sramotu naše generacije."

Humanitarni povjerenik UN-a Stephen O'Brien žestoko je osudio rusku vojnu akciju u Alepu i izostanak reakcije Vijeća sigurnosti UN-a, u kojem Rusija ima trajno mjesto, kao "sramotu naše generacije." Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin nije mu ostao dužan. Odbacio je O'Brienov opis humanitarne katastrofe u Alepu kao "nepošten i neiskren" i zajedljivo mu poručio: "Da želimo čuti propovijedi, išli bi u crkvu, da želimo čuti poeziju, otišli bi u kazalište."

Power: Jesu li i djeca teroristi?

Ambasadori UK-a, SAD-a i Francuske podržali su O'Briena i okrivili Rusiju te njenu saveznicu Siriju za masovna ubojstva civila, prenosi Guardian.

Američka ambasadorica Samantha Power izrazila je svoju nevjericu traženjem priznanja od strane Rusije zbog njenog nedavnog moratorija na bombardiranje Alepa. "Nećete dobiti čestitke zbog toga što ne vršite ratne zločine jedan dan ili tjedan", kazala je Power, te zatim pitala Čurkina jesu li sto tisuća djece u istočnom Alepu također teroristi koje Rusi tvrde da ciljaju. Rusija, koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, u sve je većem sukobu s ostalim članicama i agencija UN-a zbog svog blokiranja svih inicijativa vijeća vezanih uz rat u Siriji.

U svom govoru, O'Brien je pozvao članove vijeća da zamisle kako se nalaze u istočnom Alepu, među 275 tisuća stanovnika koji su pod opsadom i silovitim bombardiranjem ruske i sirijske avijacije: "Dopustite da vas odvedem u istočni Alep ovog popodneva. U dubokom podrumu, šćućureni sa svojom djecom i starim roditeljima, u vašim nosnicama je stalan miris urina i povraćanja od straha, čekate bunker-buster bombu koja vas može ubiti u ovom, vašem jedinom utočištu, istu onu kakva je raznijela vašeg susjeda i njegovu kuću prošle noći; ili kako kopate golim rukama na ulici poviše po betonskim ruševinama iz kojih strše čelične šipke, histerično pokušavajući izvući malo dijete koje ne vidite, ali čujete kako plače u prašini i prljavštini ispod vas, udišete toksičnu prašinu i miris plina koji bi svaki čas mogao eksplodirati oko vas."

Ne propustite