Zašto Nezavisni odbor nije zatražio smjenu komesara Ćosića zbog propusta?

Aktuelno
Zašto Nezavisni odbor nije zatražio smjenu komesara Ćosića zbog propusta?
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara 2. novembra održat će sjednicu na kojoj će biti razmatrana Inicijativa ministra unutrašnjih poslova KS Vedrana Mulabdića za smjenu komesara Vahida Ćosića, potvrdio je Dragan Međović predsjednik NO.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara 2. novembra održat će sjednicu na kojoj će biti razmatrana Inicijativa ministra unutrašnjih poslova KS Vedrana Mulabdića za smjenu komesara Vahida Ćosića, potvrdio je Dragan Međović predsjednik NO.

- Inicijativu smo dobili u petak, a imamo rok od 15 dana da donesemo mišljenje – kazao je Međović.

Vlada KS će od dana prijema inicijative ministra i mišljenja NO imati rok od 30 dana da donese konačnu odluku o smjeni. Bez obzira na mišljenje Nezavisnog odbora, Vlada KS može smijeniti Ćosića. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima KS ( početak 2016. godine) komesar za svoj rad odgovara ministru i Vladi KS.

Osim što je zatražena smjena, protiv Ćosića je ranije pokrenut i disciplinski postupak zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju "Dženan Memić" na osnovu zaključka Komisije za sigurnost KS.

Ključnu ulogu u rješavanju novonastale situacije imaju Nezavisni odbor, Vlada KS i Skupština KS.

NO osim što vrši postupak izbora i smjene policijskog komesara treba i da vrši nadzor nad njegovim radom. Neke od nadležnosti Nezavisnog odbora su praćenje rada policijskog komesara te izvještavanje Skupštine KS, ali i predlaganje smjene komesara Vladi KS u skladu sa zakonom, piše NAP.

Međović je čitajući izvještaj na hitnoj sjednici Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji održanoj 18. oktobra kazao da komesar Vahid Ćosić ne dolazi na sjednice Nezavisnog odbora pri čemu je od šest izostanaka Ćosić pravdao samo dva.

- Nezavisni odbor zbog toga nije mogao u potpunosti funkcionisati i nadzirati rad komesara – kazao je Međović.

On je naveo još dva primjera gdje je uočen propust pripadnika MUP KS (slučaj Orhana Bajraktarevića kojeg je udario policajac i slučaj kada osumnjičeni za paljevinu crkvene prostorije na Pofalićima nije propisno pretresen prilikom privođenja), a o kojima su članovi NO saznali iz medija, a ne od samog komesara Ćosića.

Postavlja se pitanje zašto niko od članova NO nije zatražio smjenu komesara. NO podnosi prijedlog za smjenu policijskog komesara Vladi Kantona u nekoliko slučajeva, a između ostalog i ukoliko ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlaštenja ili ako je konačnom odlukom utvrđena disciplinska odgovornost policijskog komesara.

S obzirom da Skupština KS imenuje Nezavisni odbor na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, Skupština može smijeniti člana NO, pa je izvjesno da je i to jedan od mogućih scenarija.

Članovi Nezavisnog odbora su Admir Katica (zamjenik šefa Kabineta VSTV BiH), Domin Malbašić (sudija Ustavnog suda FBiH), Dragan Međović (advokat), Sejdalija Heljić (uposlenik BH Telecoma) i Sanela Brković, Samir Čorbo i Mirela Alihodžić iz reda građana.

Vahid Ćosić izabran je za policijskog komesara u maju 2010. godine i ovo je njegov drugi mandat. Mandat policijskog komesara može biti obnovljen jednom uzastopno.

Odgovornost Ćosića tražila se i ranije kada su za vrijeme protesta u februaru 2014. godine u Sarajevu zapaljene zgrade Vlade KS, Općine Centar, Predsjedništva BiH. Građane Sarajeva su u posljednje dvije godine potresle brojne saobraćajne nesreće u kojima su stradali mahom mladi ljudi, ubistva (Mirza Raščić, Haris Selman) a neka nisu nikad ni razjašnjena (Adnan Salčin ubijen u martu 2015. godine).

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima neke od nadležnosti policijskog komesara su da nadgleda i usmjerava aktivnosti Uprave policije kojom rukovodi u skladu sa prioritetima koje odredi Vlada Kantona uz konsultacije sa ministrom. 

Ćosić može i sam podnijeti ostavku, ali je u više navrata kazao da to neće učiniti jer ne osjeća odgovornost. 

Ne propustite