Ruska ratna flota ušla u La Manche, prate je dva britanska ratna broda

Svijet
Ruska ratna flota ušla u La Manche, prate je dva britanska ratna broda
Ruska ratna flota upravo prolazi kroz kanal La Manche na putu za Siriju, a prate je dva britanska ratna broda.

Ruska ratna flota upravo prolazi kroz kanal La Manche na putu za Siriju, a prate je dva britanska ratna broda. Britansko Ministarstvo odbrane saopćava kako će ruski brodovi biti blisko praćeni cijelim putem dok god su u blizini britanskih teritorijalnih voda.

Ruska flota plovi međunarodnim vodama, ali ministar odbrane Michael Fallon kazao je da ih UK "motriti u sklopu naše čvrste predanosti britanskoj sigurnosti, prenosi BBC.

Flotu prate britanski razarač HMS Duncan i fregata HMS Richmond. Ruska teglenica prva je iz ruske flote uplovila u La Manche. Glavno mjesto u floti zauzima jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov koji plovi za obalu Sirije, gdje bi se trebao zadržati idućih pola godine.

Admiral Kuznjecov ima kapacitet od najmanje 50 aviona, a naoružan je i krstarećim protubrodskim projektilima.

Ruski list Pravda naziva ovu flotu "armadom" i objašnjava njenu misiju: "Ovo nije turistički izlet na Mediteran. Ojačat će se pomorska prisutnost pored sirijske obale i pružiti zračna zaštita. Avioni s nosača i oružja na njegovoj palubi mogu isto tako biti iskorištena za borbu protiv terorista."

Rusija već ima 10 brodova uz sirijsku obalu koji su već ispaljivali krstareće projektile na pobunjeničke mete u toj zemlji. Rusija slanjem flote kroz Sjeverno more i La Manche očigledno želi poslati poruku da može parirati Zapadu u svakom pogledu.

Ne propustite