EU želi smanjiti priliv izbjeglica iz Afrike sklapanjem sporazuma poput onog s Turskom

Svijet
EU želi smanjiti priliv izbjeglica iz Afrike sklapanjem sporazuma poput onog s Turskom
Čelnici zemalja članica EU-a istaknuli su jučer da je potrebno uložiti više napora na zaustavljanju priliva migranata, posebino onih iz Afrike.

Čelnici zemalja članica EU-a istaknuli su jučer da je potrebno uložiti više napora na zaustavljanju priliva migranata, posebno onih iz Afrike.

Šefovi država ili vlada prihvatili su prvi dan svoga summita u Bruxellesu zaključke o migracijama u kojima kažu da je potrebno smanjiti priliv migranata iz Afrike kroz primjenu sporazuma s ključnim zemljama toga kontinenta.

„Treba učiniti više napora kako bi se usporio priliv nelegalnih migranata, posebice onih iz Afrike te povećati stopu vraćanja migranata“, koji ne ispunjavaju uvjette za dobivanje azila, kaže se u zaključcima.

Sporazum s Turskom omogućio je drastičan pad dolaska izbjeglica istočnomediteranskom rutom. Čak je za 98 posto manji priljev u odnosu na prije godinu dana. Sada EU želi zaključiti slične sporazume s pet ključnih afričkih zemalja – Nigerom, Nigerijom, Etiopijom, Malijem i Senegalom.

 U EU bi htjeli da ti sporazumi budu gotovi prije proljeća, kada uobičajeno počne rasti broj izbjeglica koji preko Sredozemnog mora nastoje doći do Europe.

Ne propustite