Šest godina nisu zamijenili neustavne resore!

Bosna i Hercegovina
Šest godina nisu zamijenili neustavne resore!
Dogovoreno je da ministarstva obrazovanja i nauke, te kulture i sporta FBiH, koja je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim zbog zadiranja u nadležnost kantona, budu zamijenjena drugim, a neke od opcija su razdvajanje resora "velikih" ministarstava kao što su resor industrije i energetike ili formiranje ministarstva za mlade ili civilno društvo.

Dogovoreno je da ministarstva obrazovanja i nauke, te kulture i sporta FBiH, koja je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim zbog zadiranja u nadležnost kantona, budu zamijenjena drugim, a neke od opcija su razdvajanje resora "velikih" ministarstava kao što su resor industrije i energetike ili formiranje ministarstva za mlade ili civilno društvo. Kazao je to Marinko Čavara, predsjednik FBiH i dopredsjednik HDZ BiH, stranke koja sa SDA i SBB čini parlamentarnu većinu u FBiH i koja duže vrijeme insistira na ovome. Ipak, mada je Ustavni sud FBiH svoju presudu donio još 2010. godine, nije poznato koliko će vremena proći prije nego što pitanje neustavnih ministarstava bude konačno riješeno. "Mi smo u načelu to međustranački dogovorili. Ostalo je još par detalja usuglasiti. I to je dio problema koje možemo lako riješiti. Ali radićemo na tome maksimalno da te sitne probleme rješavamo u hodu", dodao je Čavara. Rekao je da očekuje uskoro rješenje, ali da su ga očekivali i do sada, jer je bilo dogovoreno da to urade prije formiranja Vlade. "Ali očigledno da uvijek postoje problemčići koji to odgode. Ne dopada mi se da se sporo dogovaramo o jednostavnim stvarima", stava je Čavara.

Pojasnio je da je dogovoreno da se neustavna ministarstava zamijene nazivima i opisom poslova drugih ministarstava, kako se ne bi zadiralo u ustavne nadležnosti kantona. "Nije se konačno dogovorilo koja ministarstva, ali razgovaralo se da to bude jedno ministarstvo koje će nastati iz velikih ministarstava, da se razdvoje određeni resori, da li industrija i energetika ili nešto drugo, ili da se formira ministarstvo za mlade ili civilno društvo ili tako nešto", rekao je Čavara. Da se na tome radi, kazala je juče i Vesna Švancer (SBB), dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Prethodna Vlada FBiH je, nakon presude Ustavnog suda FBiH, 2011. godine izmijenila Zakon o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, što je Parlament FBiH usvojio, a na način da je navela da ova ministarstva imaju koordinirajuću ulogu. Time je, kako su ranije rekli u Vladi, postupila po presudi Ustavnog suda FBiH jer je sud osporio određene nadležnosti, ali ne i samo postojanje ministarstava.

Čavara ističe da je Vlada time samo pokušala izbjeći provedbu presude jer je izmjenama zakona ostavila iste nadležnosti ministarstava. Mato Jozić, ministar pravde FBiH, kazao je da je prethodna Vlada FBiH samo zamijenila jednu riječ u zakonu i ostavila ista ministarstva. To on i dalje smatra neustavnim, ali ipak odgovara da ministarstvo na čijem je čelu ne radi na izmjenama zakona niti će kao ministar pravde povući to pitanje. Pravni stručnjak Vehid Šehić pojasnio je da nije moguće umjesto promjene naziva i nadležnosti ministarstava smanjiti njihov broj, odnosno ukinuti neka, jer je Ustavom FBiH zagarantovano da Vlada FBiH ima 17 članova.

(NEZAVISNE NOVINE)

Ne propustite