VITKA I POSLIJE PORODA

Zašto je nakon poroda preporučljivo smršavjeti u roku od godinu dana?

Objavljeno:18.10.2016 - 10:02
A A A Times Arial

Otprilike onoliko vremena koliko je potrebno za debljanje, toliko je vremena potrebno i za mršavljenje. Više od 80 posto majki ne smršavi u prva tri mjeseca poslije porođaja.

Vrijeme za zdravo mršavljenje poslije porođaja je od tri mjeseca do godinu dana nakon dobivanja djeteta, a majke koje u tom razdoblju ne izgube višak koje su dobile za vrijeme trudnoće imaju 25 posto veći rizik od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i srčanih bolesti.Otprilike onoliko vremena koliko je potrebno za debljanje, toliko je vremena potrebno i za mršavljenje.Više od 80 posto majki ne smršavi u prva tri mjeseca poslije porođaja, a ekstremno mršavljenje u stilu holivudskih trudnica se ne preporučuje zbog prevelikog šoka za organizam.Ipak, poslije prva tri mjeseca poželjno je smršavjeti i lagano se vraćati na staru težinu od prije porođaja, čime se smanjuje rizik od bolesti i povišenog kolesterola.

U trudnoći se obično dobije i do dvadeset posto ukupne tjelesne težine, a tjelesna težina godinu dana poslije porođaja dobar je pokazatelj vjerovatnosti debljine u narednih petnaest godina.