GOST PREDAVAČ U ZENICI

Mesić: Onaj ko želi treći entitet dijeli FBiH, a to samo može izazvati nove sukobe

Objavljeno:17.10.2016 - 18:23
A A A Times Arial

Stjepan Mesić bivši predsjednik Hrvatske danas je bio gost predavač na Univerzitetu u Zenici gdje je govorio kao iskreni prijatelj BiH na temu „BiH jučer danas sutra“ te je istakao da za građane BiH ni za regiju nema druge alternative nego očuvanje jedinstvene BiH.

- Ona ide prema Evropskoj uniji samo je pitanje kojom brzinom će taj proces ići. BiH ima svoje mjesto u Evropi u EU ali mora ispuniti uvjete, standarde. Očekujem da će BiH doživjeti određenu preobrazbu u smislu da dobije nešto evropeiziraniji izgled s obzirom što je s BiH učinio Dejtonski mirovni sporazum – kazao je Mesić te dodao da Dejton nije dovoljno učinio na funkcioniranju jer se pojavljuje jedan entitet koji praktično odudara od procesa koji se očekuju za ulazak u EU.

Nije želio komentirati izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ali smatra da je pogubno za Hrvate kada bi dobili treći entitet.

- Očito da niko ne pomišlja od onih koji to predlažu da se Posavina vrati u taj treći entitet nego više se radi o tome da se podijeli Federacija. Ako se dijeli država to može samo izazvati nove sukobe, nove ratove što nikome ne treba – kazao je Mesić.

Mesić je kazao da ono što se događa u BiH ovisi i o međunarodnoj zajednici čiji je fokus sad na područjima gdje su ratovi da se ta žarišta smire da se dođe do mira u ovim neuralgičnim tačkama.

- Treba stvarati atmosferu da je mjesto BiH u Evropi, da BiH nema druge mogućnoti nego priključenje EU, a  to odgovara i svim susjedima BiH.

Na najavljeni Dodikov referendum o priključenju NATO-u Mesić je kazao da smatra da se ključ rješenja nalazi u Beogradu, a ne u Banjoj Luci.

- Vrh politike Beograda daje izjave da je za jedinstvenu i cjelovitu BiH, ali da u svemu podržavaju RS odnosno Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Sad postavljam logično pitanje  za šta se zalaže Beograd da li za cjelovitu BiH ili za onoga ko razbija BiH - rekao je Mesić.

(NAP)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!