Šta životinje vide u ogledalu?

Kućni ljubimci
Šta životinje vide u ogledalu?
Psi su u stanju da prepoznaju druge životinje u odrazu ogledala, ali ne i sami sebe, tvrde naučnici.

Psi su u stanju da prepoznaju druge životinje u odrazu ogledala, ali ne i sami sebe, tvrde naučnici.

"Psi su veoma inteligentna i prilagodljiva stvorenja, kojima, kao uostalom i ostalim životinjama, nedostaje kognitivni razvoj kako bi prepoznavali sami sebe vizuelno­ u odrazu ogledala, snimku ili fotografiji", kaže Liz Stelou, koja izučava ponašanje životinja u Veterinarskoj klinici Univerziteta u Kaliforniji.

Postoje životinje koje prepoznaju sebe u ogledalu. To su delfini, slonovi, svrake i neki veliki majmuni koji su svjesni da u ogledalu vide sopstveni odraz.

Životinje koje pokazuju znakove samoprepoznavanja često prolaze kroz istraživačke faze. Jednu od takvih faza Risova naziva "Gručo fazom" tokom koje životinje ponavljaju čudne pokrete kao da "pokušavaju da utvrde vezu između sopstvenog ponašanja i ponašanju svog odraza u ogledalu".

U posljednjoj fazi, mnoge životinje pokušavaju da istraže dijelove tijela koje ne mogu da vide.

Čak i ako životinja ne prepoznaje samu sebe u ogledalu, neke od njih prepoznaju druge iz svoje vrste, pa se zato okreću ka ogledalu.

Ogledala koja su postavljena na odgovarajući način smanjuju anksioznost kod konja- prema časopisu Horse and Hound.

Neki zoološki vrtovi koristili su se ogledalima kako bi inicirali parenje i građenje gnijezda kod flamingosa, koji se pare samo kada opaze da je druga jedinka određene veličine.

 

Ne propustite