Umanjuje li dojenje doista rizik od raka od dojke?

Mame i bebe
Umanjuje li dojenje doista rizik od raka od dojke?
Dojenje potiče izlučivanje oksitocina u tijelu dojilje, a poznato je kako je oksitocin zapravo hormon sreće. Upravo lučenje ovog hormona je razlog zbog kojeg žene koje doje upola manje obolijevaju od postporođajne depresije.

Dojenje potiče izlučivanje oksitocina u tijelu dojilje, a poznato je kako je oksitocin zapravo hormon sreće. Upravo lučenje ovog hormona je razlog zbog kojeg žene koje doje upola manje obolijevaju od postporođajne depresije. On se u tijelu žene luči prilikom seksa, poroda i dojenja. Osim što žene čine sretnijima i zadovoljnijima oksitocin također potiče snažniju emocionalnu povezanost sa partnerom i djetetom.
 
Osim ugode, dojenje dokazano smanjuje rizik obolijevanja od raka dojke. Časopis Lancelot objavio je rezultate vrlo opsežnog istraživanja koje je proučavalo utjecaj dojenja na zdravlje žene. Na uzorku od gotovo 150 tisuća žena dokazano je da svakih 12 mjeseci dojenja u životu žene smanjuje rizik obolijevanja od raka dojke za više od četiri posto. 
 
Važno je imati na umu da nije dovoljno dojiti kako bi se izbjegao rak dojke. Samo 5-10% slučajeva pojave raka dojke ima iza sebe genetsko naslijeđe, no 90-95% slučajeva izazvano je nezdravim načinom života i nedovoljno brigom za svoje zdravlje, kao što je pušenje, nezdrava hrana, alkohol, premalo tjelesne aktivnosti i višak kilograma.
 
Više je teorija zašto točno dojenje smanjuje rizik obolijevanja od raka dojke. Prva od njih se temelji na činjenici da žene najčešće tijekom trudnoće i dojenja prestaju konzumirati cigarete i alkohol, hrane se zdravije i više vremena provode u prirodi. Druga teorija je da dojenje čini stanice otpornije na mutacije koje uzrokuju rak. Posljednja teorija je da su žene za vrijeme dojenja manje izložene estrogenu koji se smatra nekom vrstom hrane za maligne stanice.

(Index.hr)

 

Ne propustite