Vlada FBiH nastavlja muljati sa zlatnim kokama

Biznis
Vlada FBiH nastavlja muljati sa zlatnim kokama
Registar vrijednosnih papira FBiH danas je objavio podatke o novim dioničarima Bosnalijaka. Udio Vlade FBiH preuzela je kompanija KBC Euro Credit Ltd sa Malte koja je osnovana 2015. godine.

Dionice Bosnalijeka koje je Vlada FBiH prodala putem Sarajevske berze 6. oktobra kupila je offshore kompanija sa Malte osnovana prošle godine. 

Naime, registar vrijednosnih papira Federacije danas je objavio podatke o novim dioničarima Bosnalijaka. Udio Vlade FBiH preuzela je kompanija KBC Euro Credit Ltd sa Malte koja je osnovana 2015. godine.

KBC Euro Credit Capital je bio najpovoljniji ponuđač na aukciji kupivši paket od 1.507.724 dionice (19,2 posto) po cijeni od 15,51 KM po dionici.

Kupac je upisan u Registru vrijednosnih papira FBiH, što znači da je transakcija oko koje je bilo sporenja, realizovana.

Podsjećamo, prethodno je najavljeno da će Sarajevska berza provesti vanredni nadzor aukcije na kojoj su prodate dionice Bosnalijeka. U Vladi FBiH kao i Agenciji za privatizaciju FBiH ranije nisu imali podatke o kupcu dionica.

Na čelu kompanije se nalazi Kalani M. Lal za koga se navodi da ima 15-godišnje iskustvo u bankarskom svijetu te da je osnivač Aldini Capital Limiteda u Duabiju.

Ne propustite