Moskva i Ankara puštaju dva kraka „Turskog toka“ do kraja 2019. godine

Svijet
Moskva i Ankara puštaju dva kraka „Turskog toka“ do kraja 2019. godine
Moskva i Ankara namjeravaju istovremeno pustiti u eksploataciju oba kraka gasovoda „Turski tok“ do kraja 2019. godine, piše list „Komersant“. Kako se navodi, riječ je o izgradnji dva cjevovoda ukupnog kapaciteta nešto više od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak bio bi namijenjen turskim korisnicima, dok bi se drugim gas dopremao u južnu Evropu.

Moskva i Ankara namjeravaju istovremeno pustiti u eksploataciju oba kraka gasovoda „Turski tok“ do kraja 2019. godine, piše list „Komersant“. Kako se navodi, riječ je o izgradnji dva cjevovoda ukupnog kapaciteta nešto više od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak bio bi namijenjen turskim korisnicima, dok bi se drugim gas dopremao u južnu Evropu. 

Shodno sporazumu, vlasnik podvodnog dijela cjevovoda kojim bi se gas prevozio po dnu Crnog mora bio bi „Gasprom“, dok bi kopneni dio jednog kraka bio pod kontrolom turske kompanije „Botas“, a drugog — mješovite kompanije turske kompanije i „Gasproma“.

Dogovoreno je da će Rusija, nakon izgradnje cjevovoda, preusmjeriti u njega gas koji se trenutno u Tursku doprema preko Bugarske. Na taj način, dodaje list, Ukrajina će biti uskraćena za 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje, budući da gas trenutno preko nje ide u Tursku.

Također se navodi da je do sada u potpunosti definisan isključivo prvi krak, odnosno cjevovod kojim će se gas dopremati do Turske, dok oko drugog kraka i dalje nisu riješena ključna pitanja.

Ne propustite