Imamo li dovoljno muškosti da konačno promijenimo taktiku: Kipar mora biti prekretnica

Kolumne
Imamo li dovoljno muškosti da konačno promijenimo taktiku: Kipar mora biti prekretnica
Nakon razočaravajuće predstave Zmajeva protiv selekcije Belgije, svi su se našli na meti kritika, naravno najveći dio kolača je pripao selektoru Mehmedu Baždareviću, koji je i sam rekao da je on najveći krivac za poraz.

Nakon razočaravajuće predstave Zmajeva protiv selekcije Belgije, svi su se našli na meti kritika, naravno najveći dio kolača je pripao selektoru Mehmedu Baždareviću, koji je i sam rekao da je on najveći krivac za poraz.

Međutim, desilo se to što se desilo, naravno ''stručnjaci'' su sve analizirali, sve popljuvali, i naravno našli svoj smiraj, kao i lokal gdje će večeras gledati utakmicu protiv Kipra, i psovati, Meši, Džeki, Vedi, Haretu, Pjanketu, Jajalu, Erminu, Spahi, Zuki, Kolašincu, Luliću, i ostalim koji budu ušli u igru, ili čak budu u prvoj postavi!.

Meni mnogo toga nije odgovaralo, ali opet kad uzmemo u obzir da smo igrali protiv druge selekcije svijeta, samo mi je ostalo da budem nezadovoljan zalaganjem pojedinaca, međutim, moram se dotaći činjenice da se nije rodio k'o je narodu ugodio, pa mi opet bude lakše.

Nadam se da će selektor konačno povući pravi potez, jer bismo trebali konačno promijeniti taktiku koja je očigledno pročitana od strane mnogih selekcija.

Mišljenja sam da imamo igrače koji se mogu pronaći u fomaciji 3-4-3, naravno, dolaskom nove taktike bi se neki igrači trebali, odnosno morali preseliti na klupu, a ne bi bilo loše, napraviti i promjenu na golu naše selekcije.

Kada sam već završio na čuvarima mreže, red je i da krenem od njih, naime, Begović već odavno ne ulijeva povjerenje, iz utakmice u utakmicu, ima nekoliko grešaka, koje su u nekoliko situacija i koštale našu selekciju bodova, umjesto njega treba iskoristiti Šehića, koji je zaista stekao dovoljno iskustva, te bi definitivno trebao dobiti šansu u nekim ključnim utakmicama da pokaže svoje kvalitete među stativama.

Tri igrača u odbrani su sasvim dovoljna, naravno, krenut ću od Zukanovićaovaj momak je već odavno stasao da bude vođa odbrane naše selekcije, i mislim da bi se konačno trebalo pustiti da upravo on bude ''komadant'' te zadnje linije, jer godine iskustva u ligi gdje se upravo većina taktike bazira na odbrani mi daje za pravo da upravo Ervina istaknem kao nekoga ko treba da predvodi i odbranu reprezentacije BiH.

Ako Ervinu dodamo Kolašinca sa lijeve strane, te Vranješa sa desne, mislim da već imamo fenomenalnu trojku, koja definitivno može odigrati odlične parti, i osujetiti dosta napada protivničkih momčadi.

Vezni red bi morao u ovoj formaciji imati najviše posla, pogotovo igrači koji idu po bokovima, te bi u ovoj formaciji imali mnogo defanzivnih ali i ofanzivnih zadataka. Krenut ću iz sredine, Pjanić i Medunjanin su odličan tandem na sredini igrališta, i naravno, kada imamo obuojicu raspoloženu, tu utakmicu i dobijemo sa više golova razlike, obojica trenutno igraju odlično u svojim ekipama, a i konačno bi trebali početi kretati se više bez lopte u nogama, i time bi našu transformaciju igre napravli veoma fleksibilnijom, ali i bržom, čime bi se otvaralo više mjesta za slanje lopte prema naprijed, a to znači i veću opasnost po protivnički gol.

Bočni igrači u ovoj formaciji bi morali biti Edin Višća, te Senad Lulić, za koje ne sumnjam da mogu dosta dobro igrati u oba pravca, te da kako u odbrani, tako i u napadu mogu odgovoriti svom zadatku.

Napad bi trebala i morala sačinjavati trojica igrača, a to bi morali biti Ibišević, Džeko i Đurić, naravno Džeko i Đurić bi morali biti malo istureniji, dok bi Ibišević igrao na mjestu polušpica, a sa svojim fenomenalnim osjećajem za gol, ne sumnjam da bi odigrao kvalitetno, te iz drugog plana lopte pospremao u mrežu protivnika.

Nadam se da će selektor, ako ne večeras u budućnosti pokušati sa sličnom taktikom, koja bi bila iznenađenje, kako našim navijačima i onima koji se zovu navijači BiH, tako i protivničkim navijačima, ali i igračima, a naravno mi bi to njihovo iznenađenje morali iskoristiti na najbolji mogući način, i konačno pokazati da imamo muškosti da se odvojimo od standardnih, ali i po sinonimu, balkanskih formacija 4-2-3-1, odnosno 4-1-3-2.

collage-2016-10-10

Ne propustite