Prodavači magle

Internet
Prodavači magle
Eksplozijom socijalnih mreža potpuno se mijenja internet prostor u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini.

Eksplozijom socijalnih mreža potpuno se mijenja internet prostor u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini.

Koliko god socijalne mreže imale pozitivan učinak na društvo oko nas, uvijek postoji i ona druga, mračna strana medalje.

Tako se na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu, svemogućem Facebooku, sve češće na ovim prostorima pojavljuju prevaranti u svim nijansama.

Već odavno Facebookom kolaju razni "provjereni" i "sigurni" dojavljivači rezultata fudbalskih utakmica. Svi oni imaju dojave sa "lica mjesta" i te dojave prodaju po cijeni od 50 do 200 eura, u zavisnosti koliko ste navini da na njih nasjednete.

U posljednje vrijeme, međutim, Facebook prevaranti su proširili svoju bazu djelovanja, pa tako svakodnevno na zidu vašeg profila možete vidjeti sponzorisane "ponude" za posao u inostranstvu.

Nije nikakva tajna kako dobar dio stanovništva u Bosni i Hercegovini, zbog katastrofalne situacije u našoj zemlji, traži priliku da ode u inostranstvo, a upravo tu potrebu i želju mnogi žele i naplatiti.

"Švedska traži 2.500 radnika", "Želite posao u Velikoj Britaniji?", "Norveška nudi strancima radna mjesta"... glase otprilike naslovi ovih ponuda za posao.

Naravno, ni Švedska, ni Velika Britanija, Norveška ili bilo koja država na svijetu neće tražiti radnike preko Facebooka, a još manje će ulogu traženja prepustiti likovima koji vam traže od 5-50 eura za "prijavu za posao", a onda na ime "putnih troškova, vađenja vize" i sličnih gluposti naivnih korisnika, uzmu i mnogo veće iznose, nerijetko i do 2.000 eura.

Šanse da dobijete posao u nekoj zapadnoj državi ovim putem su otprilike iste kao da vam Milan Tarot pogodi budućnost.

Ne propustite