25 stvari o odrastanju koje bih rekla mlađoj sebi (da mogu)

Mame i bebe
25 stvari o odrastanju koje bih rekla mlađoj sebi (da mogu)
25 stvari o odrastanju.

1. Prvi dan je uvijek težak. U svemu. Ne znaš što radiš niti gdje ideš. Ne budi stroga prema sebi ako si imala užasan prvi dan. Ispred tebe je još puno dana.

2. Predstavi se svakome. Oni za koje nikada ne bi pomislila, postat će ti veliki prijatelji.

3. Nemoj se fokusirati na ljude koje ne voliš bez nekog posebnog razloga, ne stvaraj neprijatelje u svojoj glavi. To je gubitak vremena koji bi mogla uložiti u osobni razvoj.

4. Njeguj odnose sa svojim profesorima. Možda će te netko radi toga prozvati profesorovom ljubimicom, ali ti isti profesori postat će ti veliki životni mentori.

5. Uključi se u sve klubove koje možeš, neovisno o tome da li vidiš u tome neku očiglednu korist koja će ti dobro doći u budućoj karijeri. Kroz takve inicijative, steći ćeš znanja koja će ti itekako dobro doći u životu.

6. Natječi se za predsjednicu razreda. Ne moraš biti nužno predsjednica, ali bori se za takve ili slične uloge. Kro z njih ćeš puno naučiti o vještini vodstva, a u najmanju ruku možeš usavršiti svoje govorničke vještine.

7. Izaberi što više izbornih predmeta, čak i ako se ti se posebno ne sviđaju. Uvijek ćeš nešto naučiti kroz njih.

8. Sasvim je u redu plesati sama. Ako izlaziš sama, ne znači da ćeš i završiti sama. Uvijek možeš sresti prijatelje ili očijukati sa nekim zgodnim frajerom u klubu.

9. Ne boj se tražiti pomoć profesora, bez obzira koliko ih se plašiš. Nitko neće misliti da si zbog toga glupa.

10. Ne ignoriraj djecu koja te nazivaju glupom, no nemoj im ni vjerovati na riječ. Oni misle da su popili svu pamet svijeta. Iskoristi svu svoju energiju I dokaži im suprotno. U konačnici, možda nećeš znati više od njih, ali će tvoje znanje zasigurno rasti.

11. Tvoje obrazovanje nema granica. Granice ne postoje. Sve u životu može imati stalnu uzlaznu putanju, čak i kada nam se čini da sve ide nizbrdo. Vjeruj mi, ne želiš svoju sadašnjost smatrati svojim vrhuncem.

12. Ne želiš luditi za dečkom koji koji nema prijatelja i upitnog je mentalnog zdravlja. No ne želiš luditi ni za dečkom koji pada na prvu cure na koju naleti i posjeduje pištolj. Vjeruj mi, zločesti dečki možda jesu primamljivi, ali su pogubni za mentalno zdravlje.

13. Odlazak na psihoterapije te ne čini slabićem. Sama činjenica da si priznala da ti je pomoć potrebna, čini te snažnom. Nakon tog velikog koraka, možeš očekivati da ćeš biti samo snažnija.

14. Spojevi su precijenjeni. U principu se sve svodi na pronalazak atraktivne osobe s kojom ćeš se družiti zajedno sa svojim prijateljima, koja ide u tvoju školu, s kojom imaš jedan ili dva zajednička interesa i s kojom se ljubiš. Radije se usredotoči na stvaranje kvalitetnih prijateljstava.

15. Popularna djeca neće uvijek biti popularna. Neka od njih svoju popularnost mogu zahvaliti činjenicom da se bave drogom, da imaju puno novca ili da se, kada je u pitanju seks, snalaze kao ribe u vodi. Ako želiš biti popularna, neka to bude radi tvog uspjeha.

16. Volontiraj i doprinosi svojoj zajednici. To će obogatiti tvoja iskustva i pomoći ti u razvoju osjećaja empatije.

17. Nemoj se žaliti ako te roditelji vuku sa sobom na razna putovanja. Na njima ćeš stvoriti uspomene kojih ćeš se još godinama prisjećati.

18. Ako imaš mogućnost, izaberi sama partnere za projekte na kojima ćeš raditi. Ukoliko nemaš taj luksuz, ostani smirena i ne uzrujavaj se oko stvari koje te u stvarnom životu ne bi zamarale. Sposobnost da ostaneš mirna i pozitivna i u kaotičnim situacijama pripremit će te za tržište rada koje te čeka.

19. Znaj kad treba odustati. Biti uporna jedna je od kvaliteta koje je dobro imati, ali isto tako treba znati i kada je potrebno odustati. To znanje će ti uštedjeti energiju i spriječiti da se zamaraš nepotrebnim i glupim stvarima.

20. Radi na onome u čemu si dobra, ali i na svim stvarima u kojima nisi dobra. Usavršavaj svoje vještine i neka tvoji rezultati nadmaše vlastita očekivanja.

21. Budi proaktivna, preuzmi inicijativu. Budi ona koja kaže „Ja ću to učiniti!“. Osjeti kako je to biti odgovorna.

22. Uči redovito i kontinuirano, a ne samo noć prije ispita. Uštedjet ćeš si puno suza i poštedjeti štrebanja napamet.

23. Brini o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.Tako ćeš vrlo rano usvojiti zdrave navike.

24. Slušaj intuiciju kada se dvoumiš oko nečega. Velike su šanse će se ta ista intuicija pokazati točnom.

25. Ne zaboravljaj punjač od laptopa. Ne zaboravljaj gotovinu. Ne zaboravljaj ništa.

(zdravaisretna.hr)

 

 

 

Ne propustite