Nakon kratke i teške bolesti, umrla jedna od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih zvijezda

Lifestalgija
 Nakon kratke i teške bolesti, umrla jedna od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih zvijezda
U Beču je, nakon kratke i teške bolesti u 69. godini, umrla jedna od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih zvijezda, Jagoda Kaloper, samo tri mjeseca nakon fatalne dijagnoze.

U Beču je, nakon kratke i teške bolesti u 69. godini, umrla jedna od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih zvijezda, Jagoda Kaloper, samo tri mjeseca nakon fatalne dijagnoze, prenosi Hina.

Akademska grafičarka, multimedijalna umjetnica, filmska i video autorica, pamtljiva je i po ulogama u kultnim "Lisicama" Krste Papića, ulogama u "Ponedjeljku ili utorku" Vatroslava Mimice, "Gravitaciji" Branka Ivande, "Kud puklo da puklo" Rajka Grlića, ali i mnogim drugim ulogama. Iako je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti 1970. u Zagrebu, publika je ipak vjerojatno najviše pamti po ulozi u filmu Dušana Makavejeva "W.R. Misterije organizma" iz 1971. u kojem je glumila aktivisticu u seksualnoj revoluciji.

Za glavnu ulogu u "Kući" Bogdana Žižića dobila je Zlatnu arenu, a nju je poklonila Fondu za gladnu djecu. Radila je i kao glavna likovna i grafička urednica "Modre laste", tijekom godina bavila se i performansima, skandalizirala je erotskim scenama, intervjuirala biskupa za Glas koncila...

Svoju posljednju izložbu doživjela je krajem prošle godine, a zvala se "Bulevar sumraka", prema kultnom filmu Billyja Wildera. U njoj je na sebi svojstven način Jagoda ironizirala svoj odnos prema Hollywoodu, ali i čitavoj glumačkoj karijeri.

Oduvijek je smatrana osebujnom, svojeglavom i originalnom, a kao takvu će je se i pamtiti. Evo i mali podsjetnik.

Ne propustite