MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA BiH

Crnadak: Put ka EU dobar je za sve u BiH

Objavljeno:01.10.2016 - 12:29
A A A Times Arial

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je ubjeđenje da je put kojim BiH ide ka EU dobar i za Srbe i za Bošnjake i za Hrvate, odnosno i za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH, zbog čega na tom putu treba istrajati.

"Sve ovo vrijeme pokušavam da promovišem novu atmosferu u BiH i nadam se da ćemo u godinama koje dolaze imati mnogo više razumijevanja i tolerancije između naroda i entiteta u BiH. U proteklih godinu i po dana dosta toga je urađeno i sprovedeno je dosta reformi, tako da raduje prihvatanje aplikacije za članstvo BiH u EU", rekao je Crnadak Srni. 

On smatra da su sve politke u okruženju, kao i politike u BiH usmjerene ka rješavanju krupnih infrastrukturnih pitanja, kao i da realizacija projekata u infrastrukturi treba da ide što je moguće bržim tempom. 

"Očekujem da sljedeće godine definitivno počne izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške, koji će direktno da povezuje i ubrzava putovanje između Republike Srpske i BiH i prema zapadu i prema Srbiji i istoku. Isto tako, očekujem da i gradnja mosta na Drini krene što prije, jer su sve sporne stvari razjašnjene na nivou resornih ministara BiH i Srbije", naveo je ministar inostranih poslova BiH. 

Crnadak je izrazio uvjerenje da BiH u narednom periodu čeka smirivanje tenzija i daleko mirnija i razumnija retorika, kao i da će se stvari polako početi da vraćaju u normalu. 

"U posljednjih godinu dana imali smo dva puta izbore i formiranje vlasti u Hrvatskoj, izbore u Srbiji, te evo i lokalne izbore u BiH, koji su bili opterećeni referendumom i vjerovatno su ti silni izbori na malom prostoru u okruženju, stvorili velike tenzije. Očekujem da poslije lokalnih izbora u BiH cijeli region ulazi u mirniju fazu", zaključio je Crnadak