TSE stavio "tursku baklavu" kao dio kulturnog nasljeđa

Kiosk
TSE stavio "tursku baklavu" kao dio kulturnog nasljeđa
Turski institut za standardizaciju (TSE) odlučio je da "tursku baklavu" zaštiti kao dio svog kulturnog nasljeđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.

Turski institut za standardizaciju (TSE) odlučio je da "tursku baklavu" zaštiti kao dio svog kulturnog nasljeđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.

TSE je odredio standard za tursku baklavu koja mora biti zlatno-žute boje, debljine od najmanje 35 milimetara i treba da se topi u ustima.

Prema ovoj odluci, preliv za tursku baklavu ne treba da bude jak i gust, prenosi list "Parizijen".

Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u posljednje vrijeme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišćeni nepropisni sastojci.

Neki proizvođači su umjesto zelenih pistaća koristili sušeni grašak u prahu ili druge biljne proizvode, a maslac zamjenjivali transmastima i njima sličnim sastojcima.

Usvajanjem standarda TSE-a jasno je definisan pravilnik u korišćenju namirnica za pravljenje baklave, kao i načini njenog pripremanja jer se baklava u turskim regijama priprema na različite načine.

Porijeklo baklave je predmet dugogodišnjeg ozbiljnog sporenja između Turske, Grčke i Kipra i većine zemalja Bliskog istoka, gdje se ova poslastica od tanko razvijenog testa složenog u desetak slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevanih oraha i pistaća, pravi pod istim imenom.

U prilog tome da je riječ o turskoj poslastici TSE navodi da riječ baklava vodi porijeklo od reči iz staroturskog jezika - "baklagu" ili "baklagi".

Ne propustite