Srđan Puhalo za Novi.ba: Referendum ima više simboličku poruku nego pravnu težinu

Bosna i Hercegovina
Srđan Puhalo za Novi.ba: Referendum ima više simboličku poruku nego pravnu težinu
O referendumu u manjem bh. entitetu, njegovim uzrocima , ali i posljedicama za Novi.ba govorio je analitičar i sociolog iz Banjaluke Srđan Puhalo.

O referendumu u manjem bh. entitetu, njegovim uzrocima, ali i posljedicama za Novi.ba govorio je analitičar i sociolog iz Banjaluke Srđan Puhalo. 

Novi.ba: Šta mislite zapravo o referendumu i da li on ima veze samo sa lokalnim izborima? 

Na održavanje referenduma uticalo je nekoliko faktora. Prije svega niz obećanja koja su data u vezi referenduma i to se moralo desiti. Pokazalo se da su lokalni izbori idalan termin za izbore jer se na taj način skreće pažnja sa važnih egzistencijalnih problema, dižu etničke tenzije, izaziva strah od mogućeg rata, etnički homogenizuje Srbe, Hrvate i Bošnjake. Naravno, ovo može biti i ispipavanje terena i odlučnosti svih aktera u BiH u vezi nekih mnogo važnijih referenduma u buducnosti. 

Novi.ba: Čemu vodi referendum?

Ja  mislim da će se situacija posle izbora relaksirati i da će domaći političari postati pragmatični, ali je problem što se ovakve stvari uvijek mogu ponovo pokrenuti jer u BiH nisu riješeni neki bazični problemi. Ustrojstvo države, odnos prema državi i pravac u kojem treba da ide BiH. 

Novi.ba: Je li EU trebala reagirati umjesto sto samo salju poruke kako je referendum nepotreban?

Mislim da su svi reagovali ali na način da se to ne vidi javno. Poruke koje je uputila EU, SAD ili Srbija bile su veoma jasne i mislim da je vlast u RS to veoma ozbiljno shvatila. Naravno, sada vlast i Dodik traže optimalnu izlaznu strategiju da "ovce budu na broju i vuci siti" tj. da imamo referendum i da ispoštujemo i odluke Ustavnog suda BiH. Pitanje je da li "lomljenje preko koljena" dugoročno ima efekta i da li je dobro za demokratiju u BiH. 

Novi.ba: Šta nakon referenduma?

Ne znam šta će biti dan posle, to u mnogome zavisi od Dodika i njegovog daljeg ponašanja i međunarodne zajednice  koliko je složna i jaka da preduzme nešto konkretno. Važno je imati na umu da će rezultate referenduma priznati samo RS i niko više i da on ima više simboličku poruku nego pravnu težinu. 

Ne propustite