BiH: Naftaši prevarili Federaciju za dva miliona KM?

Biznis
BiH: Naftaši prevarili Federaciju  za dva miliona KM?
Od oko 600 privrednih subjekata koji se u Federaciji BiH bave naftnom djelatnošću, samo njih 35 dostavilo je prošle godine podatke federalnoj Poreskoj upravi i “Operatoru – Terminali FBiH” o uplaćenim naknadama na naftu, zbog čega je Federacija oštećena za oko dva miliona KM

Od oko 600 privrednih subjekata koji se u Federaciji BiH bave naftnom djelatnošću, samo njih 35 dostavilo je prošle godine podatke federalnoj Poreskoj upravi i “Operatoru – Terminali FBiH” o uplaćenim naknadama na naftu, zbog čega je Federacija oštećena za oko dva miliona KM, piše Avaz.

Direktor OTF Džemal Bašić kaže da je sve veći broj naftnih kompanija koje su, iako zakonski obavezne da izdvajaju fening po litru prodatog goriva za OTF, te 10 feninga po litru za izgradnju auto-puteva, sve više sklone prevarama i izbjegavanju uplate ovih sredstava.

“Ovdje je direktno oštećen OTF, jer je riječ o sredstvima za stvaranje naftnih rezervi, ali i naših ulaganja u obnovu Terminala. Oštećeno je i preduzeće `Auto-ceste FBiH`, jer se ovaj novac izdvaja za nastavak izgradnje koridora `Vc`”, rekao je Bašić.

Prema njegovim riječima, o svemu je upoznata federalna isnpekcija. Bašić ističe da je ove godine čak 350 firmi koje se bave prodajom goriva trebalo da dostavi podatke o tonama prodate nafte. “Najveći problem nam stvaraju interne benzinske pumpe velikih firmi, a njih je oko 120.

Tražimo da inspektori naplate ova sredstva, a o problemu smo upoznali i Poresku upravu FBiH”, naveo je Bašić. Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Milenko Bošković kaže da, ako nisu dostavljeni podaci, to ne mora značiti i da nisu uplaćena tražena stredstva. On smatra da je ovdje riječ o nepoštivanju obaveze slanja izvješataja i praćenja prilikom davanja računa. 

 

Ne propustite