LUKAČ ŠIRI PANIKU: 'BiH treba da reaguje zbog preleta hrvatske avijacije'

Bosna i Hercegovina
LUKAČ ŠIRI PANIKU: 'BiH treba da reaguje zbog preleta hrvatske avijacije'
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je policija dobila informaciju o prelijetanju dva aviona hrvatske avijacije preko teritorije BiH, od Bosanskog Novog prema Bosanskoj Kostajnici.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je policija dobila informaciju o prelijetanju dva aviona hrvatske avijacije preko teritorije BiH, od Bosanskog Novog prema Bosanskoj Kostajnici.

"Ta informacija je proslijeđena i nadam se da će neko s državnog nivoa da reaguje. Mislim da nije primjereno da se na takav način pravi provokacija na teritoriji BiH",kazao je Lukač novinarima u Banjoj Luci.
 
Prema pisanju pojedinih medija u RS-u, dva borbena aviona vojske Republike Hrvatske preletjela su iznad mjesta Dobrljin kod Bosanskog Novog i uputili se u pravcu Bosanske Kostajnice.
 
Ta informacija je proslijeđena MUP-u RS-a iz Policijske stanice Bosanski Novi. No, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine potvrdili su da nemaju informaciju o navodnom nadlijetanju borbenih aviona vojske Republike Hrvatske iznad teritorija Bosne i Hercegovine. Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš kazala je da nema informaciju o ovom događaju koji je očigledno konstruiran u propagandne svrhe.
 
Ministarstva odbrane republike Hrvatske također je demantiralo vijest da su hrvatski vojni avioni ušli u zračnih prostor BiH.
 
"Zrakoplovi MiG 21 HRZ-a i PZO-a u četvrtak oko 11 sati letjeli su na ruti Turanj (kod Karlovca) – Gvozdansko – Banova Jaruga – Varaždinske toplice – Sv. Ivan Zelina te nakon toga natrag u bazu na Plesu. Let je bio dio redovnih obučnih aktivnosti i proveden je sukladno svim pravilima i propisima te je najavljen 24 sata ranije preko sustava najave letova, čije su informacije dostupne i svim kontrolama zračne plovidbe u regiji"
, saopćili su iz MORH-a.

 

Ne propustite