"Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...": Da sam ja netko [VIDEO]

Nostalgicno
"Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...": Da sam ja netko [VIDEO]
Davorin Popović je bio bosanskohercegovački pjevač zabavne muzike i član legendarnih sarajevskih "Indexa", te jedna od najvećih muzičkih zvijezda nekadašnje Jugoslavije. Iako je od njegove smrti prošlo već 15 godina grad na Miljacki ga još nije zaboravio, a vjerovatno nikad i neće.

Davorin Popović je bio bosanskohercegovački pjevač zabavne muzike i član legendarnih sarajevskih "Indexa", te jedna od najvećih muzičkih zvijezda nekadašnje Jugoslavije. Iako je od njegove smrti prošlo već 15 godina grad na Miljacki ga još nije zaboravio, a vjerovatno nikad i neće. 

Rođen je kad Davorin, u užem krugu prijatelja i porodice zvali su ga Davor, od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak jedan njemački online magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača Indexa.

Sam sebe je zvao pjevačem, pa je uglavnom svoje priče počinjao sa "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže..."

na-danasnji-dan-1946-godine-u-sarajevu-je-rodjen-davorin-popovic-pimpek

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti bavio se rukometom i košarkom. U košarci je važio za jednog od najvećih talenata što ga je Sarajevo u to vrijeme imalo. Nosio je kapitensku traku "Mlade Bosne", košarkaškog kluba koji će kasnije biti preimenovan u KK Željezničar. Kao standardni prvotimac kluba odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se prestao baviti 1968. godine.

Muzičku karijeru počeo je u Lutalicama, a Indexima se pridružuje krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njenog raspada 2001. godine. Kao vokalni solist, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto. Samo su Hrvatska, Danska i Turska tada dale Bosni bodove. Prije toga je Davorin za Eurosong konkurisao 1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

100661577

Svojevremeno je beogradski novinar Petar Luković napisao zgodu koju je doživio na koncertu Indexa u Londonu. Naime, muzikom Indexa i Davorinovim glasom očarana Engleskinja, koja je na koncertu stajala do Lukovića, okrenula se u jednom trenutku beogradskom novinaru i rekla mu: "Da su ovi momci rođeni u Londonu bili bi veći od Beatlesa!" Luković joj je odgovorio: "Gospođo, ovi momci su u Sarajevu puno veći od Beatlesa". I tako je zaista i bilo. Indexi su u Sarajevu bili veći od Beatlesa, a Pjevač je bio veći od Lennona. Dan prije nego će u njegovom rodnom gradu početi rat, Pimpeku i Safetu Sušiću javio se zloglasni Arkan i rekao im: "Bježite iz Sarajeva!". Davorin će o tome poslije reći: "Ja sam ostao. Pa gdje ću bježat? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao?"

O njemu su govorili...

KEMAL MONTENO

"Negdje u ratnim godinama, kad se u emigraciji 'širila istina o Bosni', zaglavili mi nakon nekog festivala. Ostalo se, popilo se, ujutro nikakvi u onim hotelskim sobama, kad čujem Davora koji stoji pred ogledalom i govori: 'Slušaj, Pjevač, da ti ja nešto kažem. Ne može ovo 'vako, ti si ozbiljan čovjek, da zaglavljuješ do nekih doba. Vidi ti očiju! Imaš li ti ikakvog karaktera?' Tu shvatim da Davorin ruži samog sebe i ne suspregnem smijeh. On me čuje i kaže: 'Šta se ti smiješ, ti da si pametan, i ti bi ovako utjec'o na sebe'."

FADIL REDŽIĆ

"Ratna je 1995, a mi putujemo na Evroviziju. Nakon Ljubljane, gdje smo završili snimanja i miksove, idemo za Zagreb, odakle treba da letimo za London, a zatim Dublin. Na pasoškoj kontroli na zagrebačkom aerodromu obojica smo, što bi rekli Dalmatinci, veseli. Rekao bih, on malo više nego ja. I, Dačo nadobudnoj policajki koja provjerava dokumente pruža bosanski pasoš. Ona, kao što je do tada bila praksa, razvlači proceduru i pravi se pametna, kao: 'Ko smo mi sa bosanskim pasošima da putujemo po svijetu. Mene već počinje hvatati nervoza jer se bojim da ćemo zakasniti na avion i šapćem Dači da joj pokaže hrvatsku putovnicu pa da nas budala pusti na miru. On me gura, neće da ona čuje da ima putovnicu. Inadžija ne odustane i na kraju nas policajka pušta da prođemo. Meni srce ogromno. Ponosan na njega, ponosan na sebe što imam takvog druga."

Kao član Indexa, Davorin je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. 

Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine, u njegovu čast nazvana je Nagrada Davorin. Ona se u BiH dodjeljuje najkvalitetnijim muzičkim sastavima, a ujedno je i jedan od načina da se Davorinov glas i legendarna muzika Indexa zauvijek sačuva kao simbol jednog vremena, koje bi bez Indexa bilo nemjerljivo siromašnije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

(Novi.ba)

Ne propustite