beta
Utorak 07. 02. 2023

NOSTALGIJA

SVI SE SJEĆAMO OVOG PRIZORA KOJI NAS JE NERVIRAO: Saznajte čemu je zapravo služio

Objavljeno:26.10.2022 - 17:44
Nostalgicno » Nostalgicno
A A A Times Arial

Gotovo da nema osobe koja ne pamti raznobojne forme u krugu, kvadratićima, pravougonicima i štraftama koje su se uz jednolično pištanje pojavljivale s vremena na vrijeme na tv prijemnicima.

Ova, poprilično iritantna pojava, koja je ostala deo naše prošlosti zajedno sa onim starim debelim televizorima zapravo ima ime, te slike zovu se test karte ili test šablon.

Kako prenosi "Istorijski zabavnik", ovaj prizor uglavnom se emitovao u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emituje program. Dakle, u vrijeme kada je televizija imala “radno vrijeme” tj. nije emitovala program 24 časa. Test karte puštane su na početku i na kraju svakog emitovanja, a šare je uglavnom pratio i jednolični ton mada su neke stanice koristile i uključenje u radio signal ili neku instrumentalnu muziku.

Test kartice stare su faktički koliko i televizija. Prvo su se koristile stvarne, fizičke kartice u koje bi se uperila kamera dok je kasnije korišten već snimljen materijal.

Riječ je o čistoj tehničkoj stvari. Glavni cilj ovog prilično iritantnog prizora bila je kalibracija signala, tj. podešavanje kamera i prijemnika da pravilno prikazuju sliku. Kartice su omogućavale svima, i gledaocima i tv stanicama, da postave svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.

1

Samim tim, ništa na test karticama nije bilo slučajno . Krug je korišćen zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile katodne cijevi. Dok su prijemnici bili crno-bijeli korišteni su paterni sa nijansama bele i crne, a sa kolornom televizijom stigao je i set šara, tzv. “SMPTE trake” u različitim bojama. Patern boja uvijek je bio isti i to redom, sa lijeve na desnu stranu - bijela, žuta, crna, zelenkasto plava, zelena, magenta (crvenkasto-ljubičasta), crvena i plava. Uz te boje, na test karticama su se nalazile i različite nijanse crne koje su omogućavale da se jačina svijetla i kontrast na ekranima podesi što bolje.

Najpoznatiju test kartu napravila je 1966. godine kompanija Filips. Sadržaj i formu šablona osmislio je inženjer Fin Hendil uz pomoć kolege Erika Helmera Nilsena. Šablon je nazvan “Philips PM5544“ i korišten u Velikoj Britaniji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, na Filipinima, u Mjanmaru, Južnoj Koreji, Tajvanu, Japanu, Australiji, Španiji… a i mi ga se dobro sećamo.


Nekada uobičajan prizor, test kartice se danas rijetko viđaju izvan televizijskih studija, postprodukcije i distributivnih objekata. Više nemaju za cilj da pomažu gledaocima u kalibraciji televizora prije svega zbog toga što savremenim tv prijemnicima nije potrebno skoro nikakvo podešavanje, a tome je doprineo i digitalni signal.

Također, većina televizijskih stanica program sada emituje non-stop 24/7 pa nema ni onog simboličnog “početka i kraja” svakog radnog dana.

Izvor: Pink.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!