Šarović: Danas ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju

Bosna i Hercegovina
Šarović: Danas ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju
Danas bi mogla biti ukinuta zabrana izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju - potvrdio je ovo ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. “Pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju možemo smatrati konačno riješenim. Ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu i očekujemo da ta zabrana bude danas ukinuta”, rekao je Šarović.

Danas bi mogla biti ukinuta zabrana izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju - potvrdio je ovo ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. “Pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju možemo smatrati konačno riješenim. Ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu i očekujemo da ta zabrana bude danas ukinuta”, rekao je Šarović.

Kako je kazao Rusi su ponudili Ministarstvu da bude potpisan protokol o saradnji u kome će biti definirane određene stvari, tako da je već jučer to pitanje pokrenuto na sjednici Vijeća ministara BiH, što ne bi trebalo da uspori ukidanje ove zabrane.

“Kada je riječ o izvozu mesa, vidjećemo kakav će da bude izvještaj ruskih inspektora, koji danas završavaju posjetu. Oni gledaju sistem u BiH, da li je osposobljen komandni lanac, odnosno veterinarski sektor, laboratorije i da li to zadovoljava ruske standarde. Sa druge strane, gledaju da li su kompanije organizirane da ispunjavaju standarde da bi mogle da izvoze u Rusiju”, pojasnio je Šarović.

On je istakao kako se očekuje završni izvještaj ruskih veterinarskih inspektora, nakon čega će biti poznato koje firme su zadovoljile standarde. Kada je riječ o izvozu piletine u EU, Šarović je kazao kako će poziv Kancelariji Evropske komisije za kontrolu zdravlja hrane i životinja iz Dablina biti upućen uskoro, dodavši da će o toj temi biti govora danas ili sutra na konferenciji za novinare.

“To je važan trenutak koji zahtijeva posebno obraćanje predstavnika Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH. Želimo da broj kompanija koje ćemo prijaviti bude sužen, što znači one najbolje u BiH koje imaju najveće šanse da prođu. Ukoliko to proširimo, kao što je bilo ranije kada nismo uspjeli, doći ćemo u situaciju da neće proći taj monitoring”, istakao je Šarović.

On kaže da će biti izabrane najbolje kompanije, odnosno one koji imaju najveće i najsavremenije kapacitete. “Ako prođu taj monitoring, slijede dozvole Kancelarije za veterinarstvo, koja je nadležna za njihovo izdavanje”, rekao je Šarović.

Ne propustite