Goveđe meso iz Srbije od sutra u BiH

Biznis
Goveđe meso iz Srbije od sutra u BiH
BiH od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina i mlijeka iz Srbije, saopštio je u Beogradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem.

Šarović je, nakon potpisivanja Memoranduma o tehničkoj saradnji dva ministarstva, rekao na konferenciji za novinare da je ukidanje ove blokade veoma važno za poljoprivredni sektor, kako u BiH, tako i u Srbiji.

On je naveo da će ovih dana biti usaglašeno i pitanje uvoza u BiH žive stoke iz Srbije, te dodao da treba da budu zadovoljni i peradari u BiH, jer je usaglašeno i pitanje uklanjanja barijera za izvoz pilećeg mesa u Srbiju, kao i pivari i uljari, s obzirom da BiH više neće imati problema sa uvozom suncokreta iz Srbije.

Šarović je rekao da je BiH već krenula sa izgradnjom modernog graničnog prelaza u Vardištu kod Višegrada, koji će zajedno sa budućim prelazom na mostu kod Bratunca, koji se gradi, unaprijediti život s obje strane Drine i na kojima će biti fitosanitarni nadzor.

On je napomenuo da BiH ima deficit u robnoj razmjeni sa Srbijom i da treba raditi na tome da se on smanji, te da BiH treba učiniti sve da što više otvori tržište Srbije, ali i da se otvori tržište BiH.

“Ne bi bilo fer da kažemo da Srbija treba smanjiti izvoz u BiH”, rekao je Šarović.

Kada je riječ o finansiranju gradnje mosta Bratunac-LJubovija, Šarović je istakao da su nepotrebne bilo kakve spekulacije u vezi sa tim projektom, te podsjetio da će Srbija izgraditi most i uložiti nekoliko miliona evra, dok će Savjet ministara BiH uložiti pet miliona za izgradnju zajedničkih graničnih prelaza, a Vlada Republike Srpske daće milion evra za pristupne puteve.

“Zato nema potrebe da bilo ko šta osporava i dijeli packe i dovodi u pitanje jedan pozitivan primjer. Možda je problem što Vlada Srbije napreduje brže u izgradnji mosta nego što je predviđeno ugovorom, ali uvjeren sam da će Savjet ministara BiH i Vlada Republike Srpske do kraja 2017. godine napraviti granične prelaze i prilazne saobraćajnice”, rekao je Šarović.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potvrdio je da od sutra više neće biti problema sa izvozom goveđeg mesa iz Srbije u BiH, istakavši da je tržište Srbije potpuno otvoreno kada je riječ o sjemenu suncokreta, te da je to primjer kvalitetne ekonomske saradnje.

On je dodao i da je razgovarano i o izvozu iz BiH u Srbiju, ali i o usaglašavanju procedura.

Nedimović je rekao da je potpisani memorandum nastavak prakse dobre saradnje između dvije zemlje u pogledu razvoja poljoprivrede i tržišta poljoprivrednih proizvoda, te podsjetio da je BiH za Srbiju najveći partneru u Cefta sporazumu.

On je naveo da će Srbija samo u oblasti poljoprivrede dostići izvoz u BiH u vrijednosti od 400 miliona evra i da će suficit biti veći od 350 miliona evra.

“Gledali smo u budućnost da roba nesmetano može da prolazi”, rekao je Nedimović, navodeći da će i novi most kod Bratunca omogućiti nove kanale za razmjenu robe i da će se Srbija truditi da tržišta u njenom susjedstvu budu što otvorenija i da se ukinu barijere za nesmetan protok roba iz Srbije.

Nedimović je rekao da je na sastanku sa Šarovićem pokrenuta i inicijativa o kvalitetnom upravljanju slivom Drine, koju će Srbija i BiH zajedno uputiti Crnoj Gori, jer je zajednička koordinacija upravljanja tim tokom važna za životnu sredinu i eventualne vanredne situacije.

Kada je riječ o prodaji poljoprivrednog zemljišta Srbije od 1. septembra 2017. godine, što se traži Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Nedimović je naglasio da će Srbija voditi, prije svega, računa o interesu svojih građana, primijeniti iskustva drugih zemalja i da se ne treba plašiti tog datuma.

(Nezavisne novine)

Ne propustite