BiH ukida zabranu uvoza mesa iz Srbije

Biznis
 BiH ukida zabranu uvoza mesa iz Srbije
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je potvrdio da ukida zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina iz Srbije, a uskoro očekuje i saglasnost da se omogući uvoz i žive stoke.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH  je potvrdio da ukida zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina iz Srbije, a uskoro očekuje i saglasnost da se omogući uvoz i žive stoke.

To je, kako je rekao, veoma značajna stvar za dvije zemlje.

"Usaglašena su sva sporna pitanja, nema barijera za trgovinu mesom, a ni uljari ne bi trebalo da budu nezadovoljni“, poručio je Šarović, dodajući da je BiH već krenula sa izgradnjom modernog graničnog prelaza, a u planu je i zajednički projekat izgradnje mosta, pristupnih saobraćajnica..

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije izjavio je da će  izvoz goveđeg mesa i prerađevina iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu biti dozvoljen, a ostalo je još da se usaglase i tehnički detalji kako bi bio omogućen i izvoz žive stoke.

Nedimović je, poslije sastanka sa ministrom Mirkom Šarovićem koji predvodi delegaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, poručio da je dogovorena velika i važna stvar.

"Više nećemo imati problem sa izvozom goveđeg mesa. Zahvaljujemo se Šaroviću na inicijativi“, poručio je srpski resorni ministar, nakon što je sa Šarovićem potpisao Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i precizirao da će ovo pitanje biti riješeno nakon konferencije u Lisabonu, gde će učestvovati predstavnici Srbije i BiH.

 

Ne propustite