Koliko Duraković ima glasača na biračkom spisku?

Aktuelno
Koliko Duraković ima glasača na biračkom spisku?
Iskreno sam se nadao da Ćamil Duraković neće odgovarati na moj jučerašnji članak. Nadao sam se iz dva razloga. Prvo, zato što sam htio da vjerujem da je porastao kao čovjek i da će barem jednom biti odgovorniji prema opštem dobru nego prema vlastitoj zadnjici. Drugo, zato što je savladao lekciju da u javnim poslovima u bitku ulaziš samo pod svojim uslovima. Nažalost, nijedno ni drugo nije slučaj i stoga sam prinuđen da odgovorim češnjejšem načelniku.

Iskreno sam se nadao da Ćamil Duraković neće odgovarati na moj jučerašnji članak. Nadao sam se iz dva razloga. Prvo, zato što sam htio da vjerujem da je porastao kao čovjek i da će barem jednom biti odgovorniji prema opštem dobru nego prema vlastitoj zadnjici. Drugo, zato što je savladao lekciju da u javnim poslovima u bitku ulaziš samo pod svojim uslovima. Nažalost, nijedno ni drugo nije slučaj i stoga sam prinuđen da odgovorim češnjejšem načelniku.

U suštiniti, Duraković nijednom riječju nije demantovao centralnu tezu mog članka: da je izborni poraz i gubitak Srebrenice izvjestan i neupitan. Nije ničim opovrgao ni to da je, sve do prekjučer, zamajavao i narod i javnost da će dobiti izbore.

Nikad, nigdje i ničim nisam tražio bilo kakve zasluge za doprinos kampanji „Glasaću za Srebrenicu“ iz 2012. godine. Nikad nisam tražio ništa zauzvrat. Ni u članku koji sam napisao nisam tražio nikakvo priznanje i odlikovanje. Na koncu, koga briga šta je ko radio 2012. godine? To što smo tada uradili relevantno je jedino sa stanovišta naučenih lekcija. A očito je da Duraković nije naučio ništa.

Dalje, letimičnim pregledom bilo koje arhivske vijesti iz 2012. godine Duraković bi – samo kad bi se bilo čim umio baviti čestito i do kraja – mogao ustanoviti da su u ime „Glasaću za Srebrenicu“, a potom i „Prvog marta“ govorili Almir Salihović, Emin Mahmutović, Edin Ikanović, Nedim Jahić, Zekerijah Hadžić. Dakle, za razliku od Durakovića, nisam hrast ispod kojeg ništa ne raste.

Ne pada mi napamet da se Durakoviću ili bilo kome drugom izvinjavam zato što sam ambiciozan. Ili zato što sam 2014. mislio da smo moja uvjerenja i ja bolji za ovu zemlju od Bakira Izetbegovića. Ako ikad, to će barem biti jasno u sedmici između 25. septembra i 2. oktobra ove godine.

Na koncu, nije ni tema mog članka, niti ove debate, to što sam uradio 2012. i 2013. Tema je ono što Duraković nije uradio 2016. godine. Dan nakon zaključenja biračkog spiska u augustu 2012. mi smo u „Glasaću za Srebrenicu“ znali kakav će biti izborni rezultat. Može li Duraković danas, dvije sedmice pred izbore reći kakav će biti rezultat izbora 2. oktobra? Jer, jedini spisak koji zanima mene, a i ovaj narod, jeste birački spisak i odgovor na pitanje koliko na tom spisku ima Durakovićevih, a koliko glasača Mladena Grujičića.

Autor: Dr. Emir Suljagić

 

Ne propustite