Koju boju očiju će imati vaše dijete?

Mame i bebe
Koju boju očiju će imati vaše dijete?
Boja očiju, kao i boja kose genetski su predispozicionirane i hereditarne fizičke značajke kod potomaka. Boju očiju ili boju kose kao nasljedne osobine dijete će povući ili od roditelja ili od bliskih rođaka.

Boja očiju, kao i boja kose genetski su predispozicionirane i hereditarne fizičke značajke kod potomaka. Boju očiju ili boju kose kao nasljedne osobine dijete će povući ili od roditelja ili od bliskih rođaka. Stoga se već unaprijed, ovisno o fizičkim osobinama roditelja ili rođaka sa sigurnošću može utvrditi kakvu će boju očiju i kose dijete imati.

Iako je boja očiju kod djece genetski predispozicionirana fizička značajka, kod tek rođenih beba do njihove prve godine života ta je boja podložna promjenama. No, ovisno o tome kakve boje očiju imaju roditelji ili bliski rođaci tek rođenog djeteta, takvu će boju nakon svoje prve godine imati i dijete. Budući da se geni miješaju, djeca znaju „povući“ gene iz prethodnih generacija te njihova boja očiju zna biti vrlo neobična i nimalo slična onoj koju imaju sami roditelji.
Genetičari su čak napravili relativno preciznu tablicu iz koje se može s određenim postotkom preciznosti iščitati kakvu će boju očiju imati dijete.
Tako objašnjavaju kako je smeđa boja očiju dominantna, te ako oba roditelji imaju smeđu boju očiju u 75% slučajeva će dijete naslijediti baš tu smeđu boju očiju, dok će tek 18,75% imati zelenu ili 6,25% slučajeva plavu boju očiju.
Ukoliko jedan od roditelja ima zelene ili plave oči 50% je šansi da će dijete imati dominantnu smeđu boju. Ukoliko jedan od roditelja ima zelene oči mogućnosti da dijete ima zelene oči su 37,5%, dok će plavu boju imati tek 12,5% djece. Ukoliko je pak jedan od roditelja plavook dijete nikada neće imati zelenu boju očiju što je interesantna činjenica, no zato se povećavaju šanse da će dijete imati plavu boju očiju – na čak 50%.
Ako oba roditelja imaju zelene oči, manje od 1% djece imati će smeđe oči. Međutim, najveće su šanse da će dijete imati zelene oči, čak visokih 75% dok je 25% vjerojatnosti da će od zelenookih roditelja biti plavooko dijete. Roditeljima koji imaju plave i zelene oči šanse za plavooko ili zelenoooko dijete su pola pola – 50% za zelene oči, 50% za plave oči.
No, ukoliko su oba roditelja plavooka gotovo je sigurno (99%) da će i njihov potomak biti plavook, a tek mršavih 1% da će biti zelenooko dijete.

Ne propustite