Trudnički dijabetes nema simptome i najvažniji su redovni pregledi

Mame i bebe
Trudnički dijabetes nema simptome i najvažniji su redovni pregledi
Visoka razina šećera u krvi može izazivati probleme i vama i bebi. Bebe obično imaju veću porođajnu težinu kada majka ima gestacijski dijabetes, što može uzrokovati probleme tijekom poroda.

Visoka razina šećera u krvi može izazivati probleme i vama i bebi. Bebe obično imaju veću porođajnu težinu kada majka ima gestacijski dijabetes, što može uzrokovati probleme tijekom poroda. Također, vaša beba se može roditi s nižom razinom šećera u krvi. Ali, uz liječenje, većina žena koje imaju gestacijski dijabetes mogu kontrolirati razinu šećera i održati trudnoću zdravom.

Zašto je važno kontrolirati šećer u trudnoći?

Žene koje su imale gestacijski dijabetes vjerojatnije je da će u kasnijem period života razviti tip 2 dijabetesa. Ipak, možete ublažiti dijabetes načinom života, tako što ćete održavati idealnu težinu, hraniti se zdravo i biti fizički aktivni.

Opasnosti povišenog šećera kod trudnica

Što uzrokuje?

Gušterača proizvodi hormon inzulin. Inzulin pomaže vašem organizmu da pravilno koristi i skladišti šećer iz hrane. Ovaj balans održava razinu šećera u krvi u pravilnom rasponu. Tijekom trudnoće, posteljica stvara hormone koji otežavaju inzulinu posao. Ovo se naziva inzulinska rezistencija.

Pazite, trudnički dijabetes dolazi tiho

Trudnice mogu dobiti dijabetes kada gušterača ne može proizvesti dovoljno inzulina da bi održao razinu šećera u krvi u normalnom rasponu.

Koji su simptomi?

Gestacijski dijabetes nema simptome i zato se na redovitim pregledima tijekom trudnoće provjerava između ostalog i razinu šećera u krvi. Trudnoća uzrokuje češće mokrenje i stalan osjećaj gladi. Ako imate ove simptome, koji su jedan od simptome dijabetesa, ne mora značiti da imate trudnički dijabetes. Razgovarajte s vašim ginekologom.

U 24. tjednu provjerite imate li trudnički dijabetes

Kako se tretira i liječi?

Neke žene s gestacijskim dijabetesom mogu kontrolirati razinu šećera u krvi pravilnom i zdravom prehranom, redovitom i laganom tjelovježbom. Ovaj zdrav način života može spriječiti pojavu gestacijskog dijabetesa u kasnijim trudnoćama i razvijanje dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Gestacijski dijabetes morate redovito kontrolirati kod vašeg ginekologa, a po potrebi i kućnim testovima. Ako potrebno uz pravilnu prehranu, a po savjetu endokrinologa, dobivat ćete injekcije inzulina da biste uspjeli kontrolirati razinu šećera u krvi.

Ne propustite