Ako Britanija ne bude vezana uz europsko tržište barem kao što su Island ili Norveška, banke sa sjedištem u Londonu gube EU 'putovnicu'

Biznis
Ako Britanija ne bude vezana uz europsko tržište barem kao što su Island ili Norveška, banke sa sjedištem u Londonu gube EU 'putovnicu'
Financijske institucije sa sjedištem u Velikoj Britaniji izgubit će tzv. putovnicu koja im omogućava da posluju u cijeloj Europskoj uniji ako nakon brexita Britanija ne bude članica barem Europskog gospodarskog prostora (EEA), prenio je Reuters izjavu Jensa Weidmanna, predsjednika njemačke središnje banke koji je ujedno i član Upravnog vijeća Europske središnje banke.

Financijske institucije sa sjedištem u Velikoj Britaniji izgubit će tzv. putovnicu koja im omogućava da posluju u cijeloj Europskoj uniji ako nakon brexita Britanija ne bude članica barem Europskog gospodarskog prostora (EEA), prenio je Reuters izjavu Jensa Weidmanna, predsjednika njemačke središnje banke koji je ujedno i član Upravnog vijeća  Europske središnje banke.

Drugim riječima, 'grubi brexit' donio bi veliki udarac Londonu kao financijskom središtu.

Britaniji je upozorenje u ponedjeljak stiglo i od slovačkog premijera Roberta Ficoa, koji je u razgovoru za Financial Times izjavio kako će Europska unija učiniti da brexit bude "jako bolan" za Veliku Britaniju kako bi time pružila primjer. Drugi europski čelnici to nisu najavili, a izjava slovačkog premijera znakovita je jer njegova zemlja trenutno predsjeda EU.

No, pregovori s Britanijom još nisu počeli pa su sve karte na stolu. Europski čelnici čekaju da London aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora i time formalno pokrene proceduru razdruživanja. Britanci to planiraju učiniti najranije početkom 2017.

'Mekši brexit', koji će Britaniju održati unutar Europskog gospodarskog prostora, bio bi, kako se čini, za sve bolje rješenje.

EEA sada čine sve članice Europske unije i te Island, Lihtenštajn i Norveška,  a te zemlje su prihvatile europske propise vezane uz jedinstveno tržište, ali s brojnim iznimkama.   Primjerice, sporazum o  EEA se ne odnosi na zajedničku europsku poljoprivrednu i ribarsku politiku, carinsku uniju, zajedničku trgovinsku politiku, vanjsku i sigurnosnu politiku, pravosuđe i unutrašnje poslove kao i monetarnu uniju.

Bankovna 'putovnica' i prava koja iz nje proizlaze vezana su pak za jedinstveno europsko tržište, a smatra se da su ona među važnim faktorima koji daju snagu londonskom Cityju. Bez nje, financijska bi industrija imala velike gubitke, a time i britanski BDP.

Weidmann očekuje da će neki od biznisa kojima je sada sjedište u Londonu razmotriti mogućnost da se presele, ali ipak smatra kako se to neće pretvoriti u veliku seobu iako je  Frankfurt  atraktivan financijski centar i sjedište važnih regulatornih i nadzornih tijela, te će s dobrodošlicom  dočekati pridošlice.

Europski čelnici još čekaju da London aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora i time formalno pokrene proceduru razdruživanja. Britanci to planiraju učiniti najranije početkom 2017.

(Jutarnji.hr)

Ne propustite