Zvizdić: Realizovano 40% reformske agende, cilj ostaje isti

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Realizovano 40% reformske agende, cilj ostaje isti
Napravili smo inventuru do sada uređenog kada je riječ o provedbi reformske agende . kazaoje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. "Do sada je realizirano 40% i ostajemo opredijeljeni u provedbi onih mjera za koje smo se opredijelili bez obzira na njihovu težinu i to što bi one mogle izazvati određena nezadovoljstva u BiH."

Zvršen je sastanak o sastanak o provedbi Reformske agende. 

Napravili smo inventuru do sada uređenog kada je riječ o provedbi reformske agende kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. "Do sada je realizirano 40% i ostajemo opredijeljeni u provedbi onih mjera za koje smo se opredijelili bez obzira na njihovu težinu i to što bi one mogle izazvati određena nezadovoljstva u BiH."

Premijerka manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović kazala je da se u tom entitetu periodično vrše analize urađenog. "Mi smo do sada riješili 74 mjere, dakle mi imamo visok stepen realizacije. Od toga je 38 mjera u potpunosti realizovano, dok je 35 u preceduri. Ostala nam je jedna mjera kojoj se nije pristupilo ali i to će se ubrzo desiti" - kazala je Cvijanović. 

Federalni premijer Fadil Novalić je istakao kako je u Federaciji realizirana trećina mjera iz akcionog plana reformske agende. 

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera nakon današnjeg sastanka u Sarajevu o provedbi Reformske agende poručila je da je impresionirana zajedničkim aktivnostima čelnika u BiH i podsjetila na važnost agende za napredak zemlje i građana.

"Imali smo dobar početak, dobru prvu fazu, a sada prelazimo na drugu. Nezaposlenost mladih je njena važna komponenta, kao i reforme zdravstva, javne uprave, želimo da vidimo veći fokus na reforme u kontekstu vladavine prava i stvaranja povoljnog okruženja za investicije", poručila je Ruiz Calavera. 

Sastanku posvećenom provedbi Reformske agende prisustvuju i direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark te američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack. Kada je riječ o bh. zvaničnicima sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, državni i entiteski ministri i ministrica finansija, Vjekoslav Bevanda, Zoran Tegeltija i Jelka Miličević, te entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović. 

(Novi.ba)

Ne propustite